- Reducerea consumului de energie, gaze sau curent electric, este prioritatea pricipală a românilor în 2024.
- Tot mai mulți locuitori vor să fie independenți energetic pentru a nu mai avea contract cu furnizorii de utilități.
- Costul pentru sisteme pentru reducerea consumului de energie la o casă variază între 22.000 euro și 35.000 euro
- Interesul pentru energie verde este tot mai ridicat și la bloc, unde românii pot acoperi consumul de energie pe timp de zi, prin instalarea de pompe de căldură.
Tot mai mulți români vor să locuiască în case eficient energetic, cu un consum de energie cu cel puțin 50% redus față de consumul clasic sau chiar spre zero, din cauza schimbărilor climatice și a facturilor la utilități din ultimii ani. În acest context, are loc o reorientare a pieței imobiliare spre dezvoltarea de noi asambluri rezidențiale de apartamente și vile cu un consum cât mai scăzut de energie, în unele cazuri independente energetic.
Totodată, piața de instalații ecologice pentru construcții este în plină expansiune, cu o creștere de peste 100% pentru instalații fotovoltaice și peste 50% pentru pompe de caldură. Acestea, dar și alte echipamente asigură un consum zero sau aproape de zero al energiei, iar cererea este în crestere chiar și din partea românilor care locuiesc în case deja construite, arată datele NEXO Group, una dintre principalele companii de dezvoltare imobiliară și de instalații pentru construcții.
“Vedem o orientare masivă a românilor spre metode de reducere a consumului de energie. Tot mai mulți locuitori din zone urbane sau din zone rurale investesc în instalații de energie care să le transforme casele în locuințe eficiente energetic, în tot mai multe cazuri cu consum aproape de zero al energiei. Dacă anterior românii doreau doar să instaleze panouri solare, în ultimul an există o tendință accentuată de a dota casele cu sisteme complete și inteligente pentru a acoperi cea mai mare parte a necesarului de energie.
Peste 30% dintre români optează pentru integrarea acestor tehnologii de energie regenerabilă – sisteme fotovoltaice, pompe de căldură pentru încălzire, răcire și apă caldă, chiar și baterii pentru acumularea energiei electrice. Totodată, pe lângă un interes ridicat din partea românilor persoane fizice, observăm o schimbare semnificativă, cu un interes crescut din partea persoanelor juridice și a dezvoltatorilor de proiecte imobiliare. Acest lucru reflectă o tendință generală de orientare către soluții energetice sustenabile și eficiente”, declară Sorin Lăpădatu, fondator NEXO Group.