1.4 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

Fondurile europene, cele care ar putea să ne ajute la creșterea capacității de a produce energie regenerabilă

Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energiei spune că pentru mai multă energie regenerabilă trebuie să obținem mai multe fonduri europene. Mai ales că România are la dispoziție o sumă frumușică de 30 de miliarde de euro.


Fondurile europene reprezintă un instrument esenţial pentru creşterea capacităţii de energie din surse regenerabile. Deoarece volumul de investiţii necesar este enorm. De aceea, la nivelul Uniunii Europene şi la nivel global, multe state alocă sume importante în acest sens. Companiile, lăsate singure, nu ar putea să facă faţă acestor finanţări, fără fonduri suplimentare. Având în vedere şi faptul că unele dintre tehnologiile regenerabile sunt scumpe. Mai costisitoare decât tehnologiile clasice, precum cele bazate pe combustibili fosili, de exemplu. Este o perioadă în care şi România beneficiază de foarte multe linii de finanţare.

Există mai multe surse de fonduri pentru țara noastră

Aceste fonduri au ca direcţie energia în general şi întreaga Uniune Europeană are planuri foarte ambiţioase”. A spus Bodea. Acesta a dat mai multe exemple. Printre ele programul Green Deal, dar și cele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sau alte platforme. Pe de altă parte președintele CRE a explicat că și Fondul pentru Modernizare, este un instrument de finanţare de care ne putem folosi. Pentru că el este construit în legătură cu valoarea certificatului de carbon. Iar România are până în 2030 estimativ 13 miliarde de euro din aceste fonduri. Se adaugă la acestea și Fondul de Tranziţie Justă, care include o serie de ţări la nivelul Uniunii Europene. Aceste fonduri sunt considerate dependente de producţia de energie pe bază de cărbune. „De aceea s-au alocat bani de la Uniunea Europeană pentru o tranziţie justă. Pentru a se da şansa celor care locuiesc în aceste zone să închidă producţia de cărbune. Dar să adopte alte meserii şi alte activităţi în regiunea respectivă. Sunt şase judeţe din România implicate în acest proiect. Ele sunt Hunedoara, Gorj, Dolj, Galaţi, Mureş şi Prahova. Și este vorba despre o sumă de 2 miliarde de euro dedicată acestui program”, a spus Bodea.

spot_img
Latest news
știri