Elveția și Italia au redefinit granița în zona muntelui Matterhorn din Alpi pe o secțiune de 100 de metri, din cauza topirii ghețarilor, ceea ce a făcut ca punctul de delimitare să ”se deplaseze”, relatează Biziday.
Ghețarul Theodul, de la baza muntelui Matterhorn, și-a pierdut un sfert din masă, forțând cele două țări să ajusteze frontiera
Guvernul elvețian a explicat într-un comunicat de presă că ”secțiuni importante ale frontierei cu Italia sunt stabilite în funcție de bazinul hidrografic, de liniile de creastă ale ghețarilor sau de straturile permanente de zăpadă. Aceste formațiuni se modifică din cauza topirii ghețarilor”.
Mai exact, ghețarul Theodul, situat la baza muntelui, și-a pierdut aproape un sfert din masă între 1973 și 2010, expunând rocile de sub gheață și schimbând linia de drenaj a apei.
Din această cauză, guvernul elvețian și cel italian au fost nevoite să-și redeseneze frontiera pe o porțiune de o sută de metri.
În munții Alpi, conform unor studii recente, ghețarii se topesc în ritmuri amenințătoare
În vara lui 2022, 11 turiști au murit în munții Dolomiți ai Italiei, striviți de o bucată uriașă de rocă și gheață.
Temperaturile în lanțul montan cresc cu circa 0.3 grade Celsius în fiecare deceniu, de două ori mai mult decât media la nivel global și, potrivit oamenilor de știință, ghețarii din Alpi vor pierde până la 90% din masa de gheață până la finalul secolului, dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse drastic.