Ciripitul păsărilor ar putea fi bun pentru sănătatea ta mintală

Pentru a avea o populație sănătoasă de păsări este nevoie de plante și de copaci

Sursa foto: Pixabay/Inna Vainberg

Vederea păsărilor și ascultarea cântecelor acestora contribuie la îmbunătățirea bunăstării mintale și a simptomelor depresive, conform unui nou studiu realizat de King’s College din Londra, scrie Science Daily.

Studiul, intitulat „Evaluarea momentană ecologică bazată pe smartphone dezvăluie beneficiile pentru sănătatea mintală ale păsărilor”, a fost publicat în Scientific Reports și s-a bazat pe aplicația pentru smartphone Urban Mind pentru a putea colecta informații, în timp real, cu privire la bunăstarea mintală a oamenilor atunci când văd sau aud păsări.

La studiu au participat 1.292 de voluntari din întreaga lume

Studiul s-a desfășurat între aprilie 2018 și octombrie 2021, aplicația pentru smartphone Urban Mind, dezvoltată de King’s College London, arhitecții peisagiști J&L Gibbons și fundația artistică Nomad Projects, fiind descărcată de numeroase persoane stabilite în Regatul Unit, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

Cei 1.292 de participanți au primit trei notificări din partea aplicației care îi întrebau dacă pot vedea sau auzi păsări în apropiere, urmate de un scurt chestionar menit să le evalueze starea de bine psihică.

În acest mod, cercetătorilor li s-a permis să stabilească dacă există o asociere între buna dispoziție și întâlnirea cu păsările, dar și să estimeze cât timp a durat această asociere.

Echipa de academicieni a constatat că voluntarii au raportat o creștere a bunăstării mintale ori de câte ori puteau vedea păsări sau auzi cântecul acestora, indiferent de diagnosticele existente privind afecțiunile de sănătate mintală ale unora dintre participanți. Durata a fost stabilită undeva la 8 ore.

„Există tot mai multe dovezi privind beneficiile pentru sănătatea mintală pe care le aduce prezența în natură și credem intuitiv că prezența cântecului păsărilor și a păsărilor ne-ar ajuta să ne îmbunătățim starea de spirit.

Cu toate acestea, există puține cercetări care au investigat efectiv impactul păsărilor asupra sănătății mintale în timp real și într-un mediu real. Prin utilizarea aplicației Urban Mind, am demonstrat pentru prima dată legătura directă dintre a vedea sau a auzi păsări și starea de spirit pozitivă.

Sperăm ca aceste dovezi să poată demonstra importanța protejării și asigurării unor medii care să încurajeze păsările, nu doar pentru biodiversitate, ci și pentru sănătatea noastră mintală”, a declarat Ryan Hammoud, asistent de cercetare la Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neuroștiințe (IoPPN), King’s College London și autorul principal al lucrării.

Protejarea mediului și îmbunătățirea biodiversității, absolut necesare pentru a păstra habitatele păsărilor

Cercetătorii au arătat că legătura dintre păsări și bunăstarea mintală nu a fost explicată de factori de mediu co-ocupanți, cum ar fi prezența copacilor, a plantelor sau a cursurilor de apă.

În același timp, oamenii de știință sunt de părere că rezultatele obținute au evidențiat, de asemenea, necesitatea de a proteja mai bine mediul și de a îmbunătăți biodiversitatea în zonele urbane, suburbane și rurale, pentru a conserva habitatele păsărilor.

„Termenul de servicii ecosistemice este adesea folosit pentru a descrie beneficiile anumitor aspecte ale mediului natural asupra sănătății noastre fizice și mintale. Cu toate acestea, poate fi dificil să se demonstreze aceste beneficii din punct de vedere științific.

Studiul nostru oferă o bază de dovezi pentru crearea și susținerea spațiilor biodiverse care adăpostesc păsări, deoarece acestea sunt strâns legate de sănătatea noastră mintală.

În plus, constatările susțin punerea în aplicare a unor măsuri de creștere a oportunităților pentru ca oamenii să se întâlnească cu păsările, în special pentru cei care trăiesc cu afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia”, a declarat Andrea Mechelli, profesor de intervenție timpurie în domeniul sănătății mintale la IoPPN, King’s College din Londra.