11.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Guvernul României a modificat legislația pentru a putea închide depozitele de deșeuri neconforme

Ordonanța de urgență privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deșeurilor, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost modificată de Guvernul României.

Guvernul României a adoptat ordonanța de urgență privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deșeurilor, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Astfel, se are în vedere și problema de la depozitele de deșeuri neconforme și nerespectarea obligației de închidere a acestora.

Anterior, Administrația Fondului pentru Mediu a fost desemnată să gestioneze închiderea a 28 de depozite neconforme din cele 33. Restul de cinci trebuiau închise de operatorii economici sau administrațiile publice locale.

Închiderea depozitelor neconforme fac obiectul cauzei C-109/22, pentru care România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiție.

A fost efectuată o analiză în urma căreia s-a constatat că sunt necesare modificări legislative. S-a constatat că există diferențele de suprafețe ale acestor depozite, așa cum sunt stabilite tabelele 5.3 și 5.4 din anexa nr. 5 la Ordonanța Guvernului nr. 2/2021 privind depozitarea deșeurilor și cele rezultate din măsurătorile întocmite pe parcursul realizării analizei.

Tabelul 5.4
Tabelul 5.4

Astfel, modificarea prevede că tabelele 5.1, 5.3 și 5.4 din anexa nr. 5 la Ordonanța Guvernului nr. 2/2021 trebuie actualizate, de urgență în vederea gestionării activităților de a închide depozitele de deșeuri neconforme.

Ordonanța prevede că în cazul unei viitoare sesizări la Curtea Europeană de Justiție, sancțiunile posibile se pot concretiza atât în plata unei sume forfetare minime, stabilită în prezent pentru România la 1.708.000 euro, cât și în plata unor penalități cominatorii între 1.830 euro și 109.800 euro pe zi de întârziere.

Tabelele de mai sus vizează toate depozitele care au existat în Ordonanța Guvernului nr. 2/2021. Cele care trebuie actualizate se regăsesc în ordonanța de Guvern de mai jos, la paginile 9 și 10.

Latest news
știri