9 C
București
miercuri, 18 decembrie, 2024

Nanoplasticul ar putea provoca Parkinson

Conform unui nou studiu, nanoplasticul care ajunge n corp ar putea eclanșa inclusiv boala Parkinson.

Nanoplasticul poate provoca boala Parkinson, conform unui studiu pe celule și șoareci, scrie Forskning.

Cercetătorii de la Universitatea Duke din SUA au investigat comportamentul nanoplasticului atunci când întâlnește celulele creierului. Într-un comunicat de presă, oamenii de știință spun că rezultatul este îngrijorător.

Fenomenul este similar cu ce se întâmplă în creierul persoanelor cu boala Parkinson.

Proteinele se adună împreună în creier

Cercetătorii au amestecat nanoplastic cu celule cerebrale pe care le-au cultivat într-un vas. Nanoplasticele sunt bucăți de plastic care sunt mai mici de 1 micrometru. Dimensiunea reprezintă mai exact o milioneme dintr-un metru. Comparativ, microplasticele sunt bucăți mai mici de 5 milimetri.

Cercetătorii au injectat, de asemenea, nanoplastice în creierul șoarecilor.

Apoi s-a întâmplat ceva uluitor. Nanoplasticul s-a legat de o proteină foarte specială.

Se numește proteină alfa-sinucleină și este implicată în boala Parkinson. Aceasta dă tremuratul, mersul lent și starea de dezechilibru.

Proteina se găsește în mod natural în creier. La persoanele cu Parkinson, aceasta devine abundentă. În noul studiu s-a întâmplat ceva similar. Când nanoplasticul s-a atașat la proteină, acesta a început să se aglomereze.

Prin urmare, cercetătorii avertizează că microplasticele și nanoplasticele pot deteriora creierul și poate duce la Parkinson.

Charalampos Tzoulis conduce Centrul KG Jebsen pentru boala Parkinson de la Universitatea din Bergen. El crede că este o ipoteză interesantă că nanoplasticele pot crea aceste depozite în creier.

Este posibil ca nanoplasticul să pătrundă în creier

Suntem înconjurați de tot mai multe microplastice și cele mai mici nanoplastice. În 2022, cercetătorii olandezi au găsit astfel de bucăți de plastic inclusiv în sânge.

Din fericire, creierul este mult mai bine protejat de lumea exterioară decât sângele. Protecția i-o asigură bariera hemato-encefalică.

Totuși, la începutul acestui an, cercetătorii au descoperit că nanoplasticele pot pătrunde în creierul șoarecilor. Este posibil, astfel, ca acest lucru să se întâmple și la oameni.

spot_img
Latest news
știri