18 C
București
luni, 16 septembrie, 2024

O balenă dreaptă pe cale de dispariție a fost găsită moartă cu o frânghie înfășurată în jurul ei

Resturile uneltelor de pescuit care rpmân în oceane ajung să cauzeze probleme speciilor de balene aflate pe cale de dispariție.

O balenă dreaptă din Atlanticul de Nord a fost găsită moartă în largul coastei Martha’s Vineyard, Massachusetts. Aceasta avea o frânghie înfășurată în jurul ei, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), citată de IFL Science.

„În după-amiaza zilei de 28 ianuarie 2024, NOAA Fisheries a fost anunțată cu privire la o balenă din Atlanticul de Nord decedată. Se afla lângă plaja Joseph Sylvia”, se arată într-un comunicat. Balena, adaugă ei, este considerată a fi un exemplar tânăr. A fost găsită cu o frânghie încâlcită și înfășurată în zona pedunculului. Este regiunea în care coada se conectează cu corpul.

Balenele drepte din Atlanticul de Nord sunt o specie pe cale de dispariție. Până la începutul anilor 1890, au fost vânate până la pragul dispariției. Populația lor nu și-a revenit niciodată la numărul de dinainte de vânătoarea de balene. Deși nu se mai confruntă cu pericolele vânătorii de balene, oamenii reprezintă totuși cea mai mare amenințare a lor. Problemele apar din cauza navelor care le lovesc și a plaselor de pescuit. Potrivit NOAA Fisheries, au mai rămas doar aproximativ 360 de indivizi. Ar mai fi mai puțin de 70 de femele active din punct de vedere reproductiv.

„Este devastator să auzim despre o altă pierdere a balenelor drepte din Atlanticul de Nord”, a declarat Gib Brogan, director de campanie la Oceana, un grup internațional de conservare cu sediul la Washington, pentru The New York Times. „Această moarte este și mai îngrijorătoare când este vorba despre o femelă care ar fi putut avea mulți pui”, a continuat el.

Balenă dreaptă, moartă cu o frânghie înfășurată în jurul ei

Cauza morții balenei nu este cunoscută în prezent, dar experții examinează frânghia. Ei plănuiesc să facă o necropsie pentru a găsi câteva indicii, a spus NOAA. O astfel de frânghie poate avea un efect dăunător asupra înotului, hrănirii și reproducerii unei balene. De asemenea, ar putea duce la răni la nivelul cărnii și, prin urmare, la infecții care pot pune viața în pericol, potrivit Oceana.

Acesta este cel mai recent caz de decese și răni de balene în largul coastei SUA. Mai mult, s-a întâmplat în timpul sezonului de fătare, care se desfășoară din noiembrie până în aprilie.

Din 2017, au avut loc nenumărate situații de mortalitate a balenelor drepte din Atlanticul de Nord, iar această balenă este al 37-a caz documentat. În aceeași perioadă, 35 de balene au fost de asemenea găsite grav rănite și 51 rănite sau bolnave.

Într-o notă mai pozitivă, NOAA Fisheries a depus eforturi cuprinzătoare pentru a ajuta la protejarea acestor balene pe cale de dispariție, abordând amenințările cu care se confruntă și monitorizând progresul lor.

spot_img
Latest news
știri