14.8 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Microplastice, găsite în midiile din Strâmtoarea Bosfor

Oamenii de știință au descoperit microplastice într-o mare parte a midiilor din Strâmtoarea Bosfor.

Un studiu a arătat că o mare parte din scoicile extrase din Bosfor din Istanbul conțin microplastice, conform hurriyetdailynews.

În timpul cercetărilor efectuate la Universitatea Aydın din Istanbul, au fost găsite microplastice în 73% din 30 de probe diferite de midii prelevate din regiunea Sarıyer din Bosfor.

Experții au avertizat că, din cauza situației cauzate de factorii de mediu și de poluarea mării, este esențial să se acorde atenție consumului de midii. Acestea sunt și una dintre celebrele delicatese stradale. Acum, specialiștii recomandă să se prefere produsele din mări mai puţin afectate de poluarea industrială.

„Microplasticele pot contamina alimentele din multe surse. În primul rând, mediul în care se produc midii și apa de mare trebuie să fie curat. Trebuie să fie obținut din ape curate. Pe măsură ce poluarea mării noastre crește, midiile obținute de aici pot conține, desigur, cantități mari de microplastice”, a declarat dr. Ayla Ünver Alçay, director adjunct al Centrului de Aplicare și Cercetare Alimentară de la Universitatea Aydın din Istanbul.

În timp ce făcea sugestii consumatorilor, Alçay a spus:

„Ar trebui să întrebe de proveniența midiilor. Un studiu realizat de un alt cercetător în ultimii ani asupra midii luate din Istanbul, İzmir, Muğla și Adana a arătat un nivel ridicat de contaminare a midiilor din Istanbul. Cel mai scăzut nivel a fost în probele prelevate de la Muğla.”, a mai spus ea.

„Curățenia apei și a mării din care se obțin midiile este foarte importantă. Putem spune că această contaminare poate fi mai mare la midiile din Marea Marmara”, a conchis ea.

spot_img
Latest news
știri