O amendă sau mai multe: probabil unica soluție la care românul pare să reacționeze. Educația nu se poate face decât prin prisma financiară, iar poluarea este pedepsită printr-o gaură în bugetul personal.
Se întâmplă, de data aceasta, în Maramureș, unde Inspectorii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Someş-Tisa au sancţionat o societate cu amendă contravenţională în valoare de 120.000 de lei.
Motivul este poluarea. Aceeași poluare care ajunge zilnic în titlurile știrilor. De această dată, este vorba despre poluarea cu ape de mină a trei cursuri de apă din judeţul Maramureş.
Deși a fost considerată un ”accident”, mai multe râuri au fost afectate. Incidentul a fost oprit la timp, dar rămâne deschisă problematica impactului minier istoric asupra cursurilor de apă.
Conform purtătorului de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Someş-Tisa, citat de Agerpres, societatea nu a luat măsurile operative pentru înlăturarea cauzelor şi efectelor poluării, care sunt prevăzute în planul de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale. Acesta este parte integrantă din documentaţia tehnică care a stat la baza obţinerii autorizaţiei de gospodărire a apelor, arată Agerpress.
Fără scuze și fără amânări: ”Poluatorul plăteşte”
Cristina Vădan, purtătorul de cuvânt al instituției a declarat că sancţiunea a fost aplicată pentru evacuarea apelor de mină neepurate în emisarul Valea Roşie. Aceasta a precizat că, în data de 17 februarie 2021, apele au ajuns, prin galeria minieră, mai întâi în râul Băiţa, apoi în râul Lăpuş şi în Someş.
”Amenda a fost aplicată conform principiului ‘Poluatorul plăteşte’, în urma controlului la faţa locului şi pe baza analizelor efectuate, care au evidenţiat depăşiri ale valorilor normale la indicatorii de calitate. Pe aceste râuri se pot înregistra valori crescute ale poluanţilor specifici acestor zone (cupru, zinc), precum şi ale metalelor grele (cadmiu, plumb şi nichel), dacă nu se iau măsuri pentru eliminarea poluării istorice, respectiv investiţii pentru epurarea apelor de mină”, a explicat purtătorul de cuvânt.
Învățăm de mici că fiecare greșeală se plătește. Cumva, în timp, uităm (sau preferăm să uităm) această realitate. Poluarea mediului nici măcar nu se poate numi ”o mică greșeală”. E o acțiune care are repercusiuni, pe termen lung, asupra noastră, a tuturor.
Și, dacă altfel nu putem învăța că nu avem dreptul să distrugem mediul, măcar prin puterea (sau de frica) amenzilor putem începe să-l respectăm.