Un studiu recent publicat în The Journal of Immunology sugerează că o dietă bogată în sare poate duce la apariția simptomelor depresive la șoareci.
Cercetătorii au identificat o posibilă legătură între acest efect și creșterea nivelului unei citokine inflamatorii numite IL-17A, scrie Mediafax.
Alimentele sărate, la fel de nocive ca stresul cronic?
Pentru a testa ipoteza, echipa a împărțit șoarecii în două grupuri: unul cu dietă standard și altul cu dietă bogată în sare, timp de 5-8 săptămâni. Un al treilea grup, folosit ca grup de control pozitiv, a fost expus la stres cronic prin restricționare – o metodă recunoscută pentru inducerea comportamentelor asemănătoare depresiei.
Rezultatele au arătat că șoarecii din grupul cu dietă sărată au prezentat comportamente similare celor stresați, indicând că excesul de sare ar putea declanșa reacții comportamentale asociate depresiei.
În plus, cercetătorii au observat o creștere a producției de IL-17A, o citokină asociată cu simptomele de depresie.
Analizele au arătat niveluri crescute de IL-17A în splina și în anumite zone ale creierului șoarecilor, sugerând că dietele bogate în sare au stimulat producerea acestei citokine.
Cât de relevantă este legătura dintre sare și depresie?
Dr. Richard C. Calderone, care nu a fost implicat în acest studiu, a declarat pentru Medical News Today:
”Deși aceste constatări au fost făcute la șoareci, este rezonabil să se investigheze efectul limitării consumului de sare asupra depresiei la oameni”.
”Trebuie remarcat faptul că depresia este o afecțiune complexă, multi-factorială, și că, chiar și cu studii promițătoare ca acesta, este încă prea devreme pentru a cunoaște cantitatea de sare necesară pentru a demonstra vreo diferență clinică la oameni”, a mai punctat Calderone.
Experții subliniază că este dificil să interpretezi datele din studiile pe șoareci din cauza diferențelor în nomenclatura sistemelor lor imunitare și să traduci determinarea depresiei la șoareci în depresie la oameni.