2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie, 2024

AI „ar putea duce la transformări la fel de majore ca revoluția industrială,” avertizează consilierul științific șef în exercițiu al guvernului britanic

Consilierul științific șef în exercițiu al Marii Britanii îndeamnă miniștrii să fie cu un pas înaintea schimbărilor sociale și economice profunde care urmează

Noul tip de inteligență artificială (AI) ar putea duce la transformări la fel de profunde precum cele aduse de Revoluția Industrială.  Acest lucru ar putea lăsa mulți oameni fără un loc de muncă, avertizează Sir Patrick Vallance, consilierul științific șef în execrcițiu al guvernului britanic. Acesta a îndemnat guvernul Regatului Unit să acționeze fără întârziere pentru a  preveni o rată extrem de crescută a șomajului, raportează The Guardian.

Guvernele trebuie să fie cu un pas înaintea schimbărilor sociale și economice profunde pe care le-ar putea aduce tehnologiile AI regenerative în stil ChatGPT, sugerează Vallance

Sir Patrick Vallance a renunțat, luna trecută, la rolul său de consilier. Acesta s-a folosit de timpul rămas în funcție pentru a atrage atenția asupra unor probleme care vor fi create de tehnologia viitorului. Vallence a subliniat faptul că guvernul britanic trebuie să prevină din timp schimbările sociale și economice profunde pe care le-ar putea aduce tehnologiile AI regenerative în stil ChatGPT.

Omul de știință și-a prezentat punctul de vedere într-o amplă audiere parlamentară de final de mandat. Aceasta a acoperit și reflecțiile sale asupra pandemiei și a ascensiunii Chinei ca putere științifică globală. Vallance a recunoscut, totuși, și potențialul prezentat de noile tehnologii. Acesta a faptul că AI ar putea avea, de asemenea, beneficii considerabile care nu ar trebui trecute cu vederea.

Foto: Unsplash

„Va avea un impact mare asupra locurilor de muncă și acest impact ar putea fi la fel de mare precum a fost Revoluția Industrială”, a declarat Vallance, Comisiei de Știință, Inovare și Tehnologie a Camerei Comunelor. „Vor fi locuri de muncă care pot fi făcute de AI, ceea ce poate însemna fie că mulți oameni nu au un loc de muncă, fie mulți oameni au locuri de muncă pe care doar un om le-ar putea face.”

„În cazul Revoluției Industriale, efectul inițial a fost o scădere a producției economice,” a spus acesta. El a adăugat că avantajele au apărut abia mai apoi, pe măsură ce oamenii s-au adaptat la o nouă realitate privind locurile de muncă disponibile. Este important ca guvernul să se pregătească din timp pentru a evita o viitoare astfel de situație, le-a transmis acesta miniștrilor britanici.

Vallance a cerut o revizuire națională a sectoarelor care vor fi cel mai semnificativ afectate. Conform acestuia, inițiativa ar permite elaborarea de planuri care i-ar ajuta pe oameni să se recalifice. Totodată, ea le-ar oferi oamenilor timpul necesar pentru a putea să se pregătească pentru schimbările care vor avea loc. 

IBM: 50 din rolurile de back-office vor fi, în următorii cinci ani, înlocuite de inteligența artificială

Avertismentul vine după un anunț al IBM săptămâna aceasta, în care compania spune că suspendă sau reduce angajările de oameni în locuri de muncă precum resursele umane. Aceasta a sugerat că 30% din rolurile sale de back-office ar putea fi înlocuite de AI în următorii cinci ani.

Comentariile sale par a fi un ecou ale spuselor pionierului AI Geoffrey Hinton, care și-a anunțat plecarea de la Google săptămâna aceasta.  Cea mai imediată îngrijorare prezentată de AI, spune Vallance, este aceea că ar „denatura percepția adevărului”.

Foto: Unsplash

El a adăugat că există, de asemenea, o problemă mai largă a gestionării riscului de „ce se întâmplă cu aceste lucruri atunci când încep să facă lucruri la care cu adevărat nu te așteptai”.

În ciuda acestor potențiale amenințări existențiale, tehnologia a prezentat și oportunități, a argumentat Vallance. „În medicină, s-ar putea să aveți mai mult timp cu medicul dumneavoastră, mai degrabă decât să fiți sub presiune”, a spus el. „Acesta ar putea fi un rezultat bun.”

spot_img
Latest news
știri