Măsură nouă împotriva poluării din București: Asociația 2Celsius cere tuturor candidaților pentru Primăria Capitalei să-și asume în planurile de campanie implementarea unor zone cu nivel scăzut de emisii (ZNSE) la nivelul Bucureștiului.
Aceste măsuri ar trebui să intre în vigoare până în 2025
Această măsură ar trebui să vină în vederea îmbunătăţirii calităţii aerului și în reducerea poluării din București, unul dintre cele mai poluate orașe din România.
Potrivit asociației, în momentul de față, niciunul dintre candidați nu și-a asumat acest fapt deși sunt obligați să implementeze ZNSE, conform Legii 155/2023 privind mobilitatea urbană durabilă.
Poluarea aerului este asociată cu o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv boli respiratorii cronice, boli cardiovasculare și cancer pulmonar
Organizația Mondială a Sănătății estimează că poluarea aerului provoacă anual aproximativ 7 milioane de decese premature la nivel global.
În Capitala României, costurile de sănătate cauzate de poluarea aerului sunt cele mai ridicate din Europa, ajungând la aproximativ 3000 de euro pe cap de locuitor.
De asemenea, Agenția Europeană de Mediu informează că poluarea atmosferică rămâne principalul risc de mediu pentru sănătatea europenilor și estimează că cel puțin 253.000 de decese în UE în 2021 pot fi atribuite expunerii la particulele fine în suspensie (PM 2.5) peste concentrația de 5 µg/m³ recomandată de OMS.
Potrivit unei cercetări realizate de 2Celsius și Ecopolis în 2023, care a monitorizat nivelul dioxidului de azot (NO₂) în 21 de locații din București, au fost înregistrate depășiri ale pragurilor limită impuse de legislație în șase locații.
Directorul executiv 2Celsius, despre sursele poluării din Capitală: ”Bucureștiul trece de ani de zile printr-o criză de mobilitate care a însemnat că orașul este sufocat de mașini și de emisiile acestora”
”Zonele de emisii reduse sunt una dintre cele mai eficiente modalități pentru a îmbunătăți calitatea aerului în orașe, cu atât mai mult cu cât acestea sunt implementate pe întreaga lui suprafață. Ele trebuie să funcționeze împreună cu o rețea funcțională și cât mai densă de monitorizare a calității aerului, pentru că numai așa le putem arăta oamenilor cât de eficiente sunt aceste zone. Orice candidat la PMB trebuie să pună adevăratele soluții de mobilitate pe lista de priorități în această campanie”, a declarat Mihai Stoica, directorul executiv 2Celsius.