7.4 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

Ghețarul Presena va fi acoperit cu un material special, pentru a fi evitată topirea

A început operațiunea de salvare de la topire a gheţarului Presena. Ghețarul este situat în regiunea de nord a Italiei și va fi acoperit, cu scopul de a fi protejat de căldura din timpul verii.

Climatologii care se luptă să salveze de la topire gheţarul Presena din nordul Italiei îl vor acoperi cu benzi lungi de pânză care vor reflecta razele solare. Astfel, se va putea împiedica dispariţia zăpezii de dedesubt, relata Reuters, în cursul zilei de joi, citată de Agerpres.

Se încearcă salvarea ghețarului Presena, un proces care a început încă din 2008

Aproximativ 70% din zăpadă poate fi salvată pe parcursul verii cu ajutorul învelişului de protecţie ce funcţionează în mod similar unui parasolar amplasat pe geamul unei maşini pentru a împiedica supraîncălzirea, precizează G4 Media.

Deasupra gheţarului şi înconjurată de vârfuri uimitoare, o echipă desfăşoară benzi de 5 metri lăţime şi 70 de metri lungime pentru a acoperi o suprafaţă de 120.000 de metri pătraţi de gheţar.

Operaţiunea de acoperire a gheţarului va dura o lună, iar acest proces are loc în fiecare an în Italia, începând cu anul 2008.

Studierea ghețarilor, strict legată de schimbările climatice

Gheţarii şi retragerea lor reprezintă, probabil, cea mai izbitoare manifestare a încălzirii globale în curs de desfăşurare”, a declarat Christian Casarotto, glaciolog la muzeul de ştiinţe din Trento, adăugând că masa gheţarului a scăzut continuu în ultimii 15-20 de ani.

De asemenea, Christian Casarotto  a adăugat că studierea gheţarilor devine astfel importantă pentru a înţelege direcţia în care ne îndreptăm şi pentru a o putea corecta.

Ghețarul Presena este un ghețar al grupului Presanella, situat la o altitudine cuprinsă între 2.700 și 3.000 metri, la aproximativ 4 kilometri sud de pasul Tonale.

Este accesibil din Val Presena, printr-o pistă militară militară sau din Passo Paradiso, spre vest de creasta Monticelli, prin intermediul unei telecabine.

Latest news
știri