7.9 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

Japonia primește aprobare pentru a deversa în ocean apa radioactivă tratată de la Fukushima, în ciuda protestelor Beijingului

Apa radioactivă tratată ar putea umple 500 de bazine olimpice

Marți, Japonia a primit aprobarea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, pentru planul său de a deversa în ocean apa radioactivă tratată de la centrala nucleară Fukushima, devastată de tsunami.

Această decizie a fost luată în pofida rezistenței acerbe manifestate de Beijing și de unii locuitori din zonă, conform informațiilor Reuters preluate de G4 Media.

După o analiză riguroasă de doi ani, AIEA a concluzionat că planurile Japoniei sunt în conformitate cu standardele internaționale de siguranță și că deversarea nu va avea un impact radiologic semnificativ asupra oamenilor și mediului înconjurător.

Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a descris acțiunea ca fiind una foarte specială în momentul în care i-a înmânat premierului Fumio Kishida un dosar albastru gros, conținând raportul final.

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a menționat că va încerca să calmeze îngrijorările persistente și va plasa personal al AIEA la centrala Fukushima pentru a monitoriza eliberarea apei radioactive tratate în ocean

Japonia a obținut aprobarea din partea AIEA pentru planul său de a deversa apa radioactivă tratată de la centrala Fukushima în ocean, în ciuda protestelor Beijingului și a opoziției din partea unor localnici.

AIEA a afirmat că planurile Japoniei respectă standardele de siguranță la nivel mondial și că impactul radiologic asupra oamenilor și mediului va fi neglijabil.

Guvernul din Japonia nu a stabilit încă o dată pentru începerea deversării, așteptând aprobarea oficială de la organismul de reglementare nucleară din țară

Sindicatele din domeniul pescuitului se opun planului, iar petițiile au strâns sute de mii de semnături în regiunile afectate. Beijingul a cerut suspendarea planului, exprimând îngrijorare cu privire la impactul asupra mediului marin și a sănătății publice.

Japonia susține că apa a fost tratată și filtrată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive, iar nivelul de tritiu este redus în conformitate cu standardele internaționale.

În ciuda încercărilor repetate de a explica știința din spatele planului, autoritățile japoneze nu au reușit să convingă Beijingul.

Rafael Grossi va vizita centrala Fukushima și va călători în Coreea de Sud, Noua Zeelandă și Insulele Cook pentru a calma îngrijorările legate de acest plan.

spot_img
Latest news
știri