12.2 C
București
miercuri, 15 mai, 2024

Tribunalul București respinge cererea de înființare a Partidului Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei (CPLM) din România

În conformitate cu Legea partidelor politice nr. 14/2003, partidele politice trebuie să militeze pentru respectarea suveranității naționale, a independenței și a unității statului, a integrității naționale, a ordinii de drept și a principiilor democrației constituționale

La finalul lunii mai, Tribunalul București a respins cererea depusă de trei fondatori pentru înființarea Partidului Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei (CPLM), motivând că consumul de marijuana este interzis prin lege în prezent, iar formațiunile politice trebuie să militeze pentru ordinea de drept conform Constituției.

Motivarea deciziei, consultată de G4Media.ro, a evidențiat contrastul dintre obligațiile legale ale partidelor politice și obiectivele exprimate în cererea inițiatorilor.

Statutul Partidului Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei (CPLM) menționează că scopul formațiunii este de a asigura exercitarea voinței publice a cetățenilor, prin modernizarea politicilor publice privind producția, prelucrarea, valorificarea și consumul de marijuana în România, în paralel cu eficientizarea statului și orientarea acestuia către cetățeni

În luarea deciziei, Tribunalul a analizat Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, care interzice cultivarea, producerea, fabricarea, vânzarea și distribuția de droguri de risc, inclusiv cannabisul sau marijuana.

Tribunalul a concluzionat că înființarea unui partid politic care promovează obiective legate de marijuana ar încălca ordinea de drept a statului român, având în vedere legislația actuală care interzice producția, prelucrarea, valorificarea și consumul acestui drog.

Inițiatorii CPLM au depus un apel la instanța superioară, iar dosarul urmează să fie analizat ulterior.

Fondatorii noului partid își păstrează anonimatul în instanță

Într-un articol publicat în luna martie, G4Media.ro a dezvăluit că trei fondatori intenționează să creeze un nou partid.

Printre aceștia se află Șerban Ion (58 de ani) și Tudor Oncescu, care, la momentul depunerii acțiunii, era încă licean, dar a devenit adult după împlinirea vârstei de 18 ani în decembrie 2022.

Ana Maria Dalu, mama lui Tudor, ocupă funcția de director al Unității pentru Cercetare în Educație, o structură subordonată Ministerului Educației, care susține abordările inovatoare în sistemul de învățământ.

După publicarea articolului, numele lui Șerban Ion Oncescu a fost ascuns pe portalul instanțelor de judecată în lista părților implicate în dosarul respectiv.

spot_img
Latest news
știri