18.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie, 2024

Percheziții la Ocolul Silvic Măneciu, într-un caz de tăieri ilegale de arbori și exploatare ilegală de agregate minerale

Investigația a vizat șase angajați, printre care un pădurar acuzat de tăiere de arbori și un șef de district acuzat că și-a pontat fictiv soția. În urma operațiunii s-a descoperit și o exploatare ilegală de piatră de râu utilizată în construcții

În cadrul unei operațiuni de amploare desfășurate la Ocolul Silvic Măneciu, autoritățile au efectuat percheziții în legătură cu un caz de tăieri ilegale de arbori și exploatare ilegală de agregate minerale.

Ancheta vizează mai multe persoane, inclusiv șase angajați ai Ocolului Silvic Măneciu.

Conform surselor apropiate anchetei citate de Observatorul Prahovean, două dintre persoanele vizate sunt un pădurar și șeful de district.

Pădurarul este acuzat de tăierea ilegală a 230 de arbori, pe care ulterior i-a sustras din cantonul silvic

În același timp, șeful de district este acuzat că și-a înregistrat fictiv soția pentru o muncă pe care nu o desfășura în realitate în cadrul Ocolului Silvic.

În urma perchezițiilor, s-a descoperit și o exploatare ilegală de agregate minerale. Piatra de râu era extrasă fără autorizație și comercializată pentru a fi utilizată în construcții.

În plus, controalele anterioare efectuate înaintea perchezițiilor au relevat faptul că două dintre persoanele audiate au furnizat declarații false în legătură cu aspectele investigației.

Comunicatul IPJ Prahova: ”În fapt, din verificări a rezultat că în cursul anului 2022,  două dintre persoanele bănuite ar fi tăiat, ilegal, și sustras din cadrul unui canton silvic din comuna Măneciu 230 de arbori”

Tot din cercetari a mai rezultat că unul dintre bărbați și-ar fi pontat soția, dar și alte persoane, în mod fictiv, ca angajați zilieri în cadrul unui ocol silvic, încasând aproximativ 2.600 de lei, deși aceștia nu lucrau.

De asemenea, un alt bărbat ar fi sustras mai mulți puieți de arbori în aceeași perioadă, iar un altul ar fi desfășurat activități de ”extragere a agregatelor minerale, fără autorizația de gospodărire a apelor”, în formă continuată, piatra de râu fiind ulterior comercializată către diferite persoane.

Totodată, a mai reieșit faptul că două dintre persoanele audiate, cu privire la aspectele în cauză, ar fi dat declarații nereale

Potrivit comunictaului publicat de Observatorul Prahovean, în urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate mai multe înscrisuri și alte mijloace materiale de probă.

În baza probatoriului administrat, față de trei bărbați cu vârstele de 45, 55 și 56 de ani, din comuna Măneciu și orașul Vălenii de Munte, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând ca azi să fie prezentați unității de parchet competente cu propunere de luare a unei alte măsuri preventive.

În cauză, cercetările sunt continuate de polițiști în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere, fără drept, de arbori, furt de arbori, delapidare, fals intelectual în formă continuată, înșelăciune, extragere a agregatelor minerale, fără autorizația de gospodărire a apelor, în formă continuată și mărturie mincinoasă”, se mai arată în comunicat.

spot_img
Latest news
știri