21.5 C
București
luni, 20 mai, 2024

El Nino și schimbările climatice amenință să facă din 2024 cel mai călduros an din istorie

Fenomenul meteo, care adesea provoacă vreme extremă, durează de obicei între nouă și 12 luni, dar poate persista ani de zile

Fenomenul meteorologic El Nino, combinat cu schimbările climatice, ar putea face ca anul 2024 să fie cel mai călduros an din istorie, potrivit euronews.com.

El Nino, care adesea provoacă vreme extremă, durează de obicei între nouă și 12 luni, dar poate persista ani de zile, atingând un vârf între noiembrie și ianuarie

Pe lângă încălzirea globală cauzată de emisiile de carbon, experții au spus că El Nino este o ”dublă lovitură” pentru vremea extremă și temperaturile record.

Evenimentele El Nino durează de obicei între nouă și 12 luni, dar pot persista ani de zile, atingând un vârf între noiembrie și ianuarie.

Anii El Nino au tendința de a avea un început de iarnă ușor umed și vestic (noiembrie-decembrie) și un sfârșit de iarnă mai rece și mai uscat (ianuarie-martie) în cea mai mare parte a Europei de Nord”, a transmis profesorul Adam Scaife, de la Met Office, din Marea Britanie, scrie Digi24.ro.

Omenirea trebuie să se aștepte la temperaturi mai ridicate decât valorile obișnuite

În sudul Europei, fenomenul meteo ar putea aduce în general condiții mai umede, dar profesorul a subliniat că aceasta reprezintă o medie în multe cazuri și nu poate fi considerată o certitudine în ceea ce privește rezultatul final.

Mai mult, există o probabilitate crescută de înregistrare a temperaturilor ”mai ridicate decât valorile obișnuite” în anul viitor.

Experții meteorologi atrag atenția asupra fenomenelor meteo extreme care vor fi înregistrate în 2024

Atunci când El Nino a avut un impact semnificativ în ultima dată, în 2016, a marcat un an cu cele mai crescute temperaturi înregistrate în întreaga lume.

Odată cu creșterea temperaturilor generate de încălzirea globală, experții meteorologi susțin că, dacă condițiile se vor alinia, 2024 ar putea deveni cel mai fierbinte an înregistrat.

spot_img
Latest news
știri