5 C
București
miercuri, 25 decembrie, 2024

Află de ce anumite persoane ar trebui să evite să bea cafea dimineața

Cafeaua oferă multiple beneficii, incluzând o protecție împotriva unor boli, cum ar fi Alzheimer și diabetul tip 2. Totuși, există anumite persoane care ar trebui să evite să consume cafea dimineața

Nu există o modalitate mai bună de a începe ziua decât cu o ceașcă de cafea, scriu jurnaliștii de la IFL Science.

Fie că este vorba de un espresso dublu sau de o cafea cu lapte, multe persoane aleg cafeaua, chiar din momentul în care s-au trezit.

Recent, plăcerea de a bea o ceașcă de cafea imediat după ce ne trezim a fost catalogată drept un obicei nociv. Cu toate acestea, studiile au arătat, în timp, că personele care iubesc cafeaua sunt mai sănătoase

Consumul de cafea are mai multe beneficii demonstrate. În primul rând, cofeina pe care o conține ne ajută să fim mult mai energici.

Chiar dacă acest efect nu este suficient pentru a contracara pe deplin impactul privării de somn asupra funcției cognitive, poate fi util atunci când ai nevoie de o revigorare, cum ar fi în timpul unei călătorii lungi.

Prepararea unei cafele proaspete este, de asemenea, un ritual reconfortant și liniștitor, iar cu toții avem nevoie de mai multe astfel de momente în viața noastră.

Chiar și aroma cafelei are un efect de reducere a stresului la pacienții care urmează diverse tratamente.

Există și dovezi care sugerează că acest produs ar putea oferi protecție împotriva bolilor precum Alzheimer și diabetul de tip 2.

Există persoane care ar trebui să evite cafeaua. Te numeri printre ele?

Consumul excesiv de cafeină în timpul sarcinii, de exemplu, nu este recomandat de către experții în sănătate.

Unele persoane cu probleme digestive, precum sindromul de intestin iritabil sau boala de reflux gastroesofagian, ar putea constata că simptomele lor sunt mai ușor de gestionat când evită cafeaua.

Totuși, studiile actuale legate de consumul cafelei nu sunt definitive.

Prin urmare, se pare că totul depinde și de alegerea personală.

Dar de ce este primă ceașcă de cafea a zilei nocivă pentru sănătate?

Unul dintre factorii importanți este hidratarea. Cofeina are un efect diuretic, ceea ce înseamnă că te face să urinezi mai des.

Apa din cafea contribuie la aportul zilnic de lichide, așa că nu este neapărat corect să spunem că cafeaua ”deshidratează”, în special la persoanele obișnuite cu consumul acesteia.

Cu toate acestea, apa simplă este, fără îndoială, cea mai bună modalitate de a te hidrata.

Chiar dacă nu trebuie să te forțezi să bei doi litri de apă, un pahar de apă înainte de cafea ar putea fi o idee bună.

Un alt aspect pe care criticii cafelei îl menționează este efectul presupus al acesteia asupra hormonilor stresului, prin eliberarea hormonului cortizol.

Cafeaua stimulează producția de cortizol, care este deja la niveluri maxime imediat după ce ne trezim. Totuși, acest efect pare să fie redus la persoanele care consumă această băutură în mod regulat

Cu toate acestea, dacă bei un espresso dublu în momentul în care îți deschizi ochii, s-ar putea să nu beneficiezi în întregime de toată acea cafeină minunată.

Practic, ar putea fi mai bine să aștepți până mai târziu, când nivelul de cortizol a început să scadă.

E adevărat că, pentru unii dintre noi, consumul de cafea imediat după trezire s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere.

Dar mai târziu? Atâta timp cât cafeaua îți priește, te poți bucura din plin de ea!

spot_img
Latest news
știri