Într-un efort de a înțelege fenomenul habituării ursilor și pentru a implementa măsuri eficiente de prevenire, specialiștii în conservare au primit informații de la un colar video recent instalat pe un urs.
Dispozitivul video a fost instalat la gâtul unui urs din Băile Tușnad
Acest dispozitiv furnizează date despre locația și mișcările ursului, precum și imagini care ajută la analiza obișnuinței ursului cu prezența umană.
În plus, se pregătesc încă patru colare GPS pentru monitorizarea ursilor din zonă, consolidând eforturile de conservare.
”Habituarea, acest fenomen nedorit, aflat la baza conflictelor om-urs are cauze multiple, de unele din ele sunt responsabili oamenii și vorbim de resturile menajere aruncate necorespunzător, de numeroșii atractanți care vin la pachet cu prezența umană, dar și de intervenții în habitatul urșilor, care se pot solda cu întreruperea unor coridoarele ecologice folosite de urși, alături de alte specii sălbatice, pentru a se deplasa”, a declarat Cristian Remus Papp, Coordonator Departament Specii Sălbatice, WWF România.
Coordonatorul Departamentului Specii Sălbatice, WWF România: ”E important să înțelegem bine acest fenomen pentru ca măsurile de prevenire a habituării să fie cât mai eficiente, iar colarele de monitorizare au un rol determinant în acest proces”
”Vom monitoriza acest urs cu ajutorul colarului pe o perioadă de minim doi ani, beneficiind de două, până la patru luni de monitorizare video (colarele vor acoperi activitatea urșilor în fiecare dintre cele patru anotimpuri, în dorința de a culege informații ce vor completa studiul habituării urșilor în zona localității Băile Tușnad). Avem pentru acest studiu un total de cinci colare, le vom monta și pe celelalte patru, pe măsură ce urșii cu tendințe de habituare vor fi semnalați în zonă”, a adăugat Cristian Remus Papp.
Colarele video folosite la Băile Tușnad au, de asemenea, funcția de a alerta echipa de intervenție în momentul în care ursul intră din nou în zona localității, contribuind astfel la sporirea securității localnicilor
Patru din cele cinci colare, împreună cu alte echipamente de monitorizare, cum ar fi camere video și dispozitive de comunicație, au fost achiziționate în cadrul proiectului pilot ”Siguranță pentru oameni – protecție pentru urși” la Băile Tușnad.
Acest proiect este finanțat de WWF – Fondul Mondial pentru Natură și este implementat în colaborare cu Primăria Băile Tușnad.
Scopul principal al proiectului este să promoveze o coexistență armonioasă între oameni și urși.
În acest sens, proiectul include monitorizarea ursilor cu tendință de habituare, îmbunătățirea siguranței oamenilor prin consolidarea gardurilor electrice și testarea pubelelor anti-urs, precum și o componentă educațională pentru comunitate și turiști, pentru a promova comportamentul adecvat în zona cu densitate mare de urși din Băile Tușnad.