5.8 C
București
marți, 5 noiembrie, 2024

Animalele consumă alcool mai des decât credeam noi. Și nu doar accidental

Alcoolul provenit din fructe fermentate face parte din dieta animalelor mai des decât se credea. Dar care sunt motivele pentru care multe animale aleg să fie ”amețite”?

Există multiple povești despre animale sălbatice sau domestice care au devenit ”amețite” după ce au consumat fructe fermentate.

Cu toate acestea, consumul de etanol la alte specii decât oamenii a fost considerat până acum rar și accidental.

Totuși, acest comportament ar putea fi mult mai comun decât se credea.

Animalele consumă alcool mai frecvent decât s-a crezut până acum

Ecologiștii contestă presupunerea că animalele nu consumă alcool într-o analiză publicată în Trends in Ecology & Evolution, scrie publicația Descoperă.ro.

Aceștia susțin că etanolul este prezent natural în aproape toate ecosistemele și, cel mai probabil este consumat în mod regulat de majoritatea animalelor care se hrănesc cu fructe și nectar.

Ne îndepărtăm de această viziune antropocentrică, conform căreia etanolul este ceva ce consumă doar oamenii. Este mult mai abundent în lumea naturală decât credeam, iar majoritatea animalelor care mănâncă fructe dulci vor fi expuse la un anumit nivel de etanol”, a transmis Kimberley Hockings, ecologistă comportamentală și autoare principală a studiului, de la Universitatea din Exeter (Anglia).

Etanolul a devenit comun în ecosisteme acum circa 100 de milioane de ani

Acesta a apărut odată cu prezența plantelor cu flori care produc nectar și fructe. Prin urmare, a permis drojdiilor să inițieze fermentarea.

În prezent, alcoolul se regăsește în mod natural în aproape toate ecosistemele. Mai abundent, etanolul este prezent în regiunile tropicale.

În mod obișnuit, fructele fermentate au o concentrație de alcool de 1-2%. Totuși, fructele de palmier din Panama pot atinge până la 10.2%.

Care este motivul pentru care anumite specii aleg să fie…”amețite” ?

Animalele au evoluat cu capacitatea de a metaboliza etanolul.

Această adaptare este mai des întâlintă la mamifere și păsări care consumă fructe și nectar. Mai exact, se regăsește în special la primate și speciile de Scandentia.

Nu este clar dacă animalele consumă etanol intenționat sau incidental. Însă, alcoolul ar putea oferi beneficii, fiind o sursă de calorii și ajutând la identificarea hranei.

De asemenea, etanolul poate avea efecte medicinale, protejând ouăle și larvele anumitor specii împotriva paraziților.

Din punct de vedere cognitiv, există teorii conform cărora etanolul poate activa sistemul de endorfine și dopamină, ceea ce poate induce o stare de relaxare, crescând astfel socialitatea. Pentru a testa această teorie, ar trebui să știm cu siguranță dacă etanolul produce un răspuns fiziologic în sălbăticie”, a explicat Anna Bowland, ecologistă comportamentală și autoare a studiului, de la Universitatea din Exeter, potrivit sursei citate.

spot_img
Latest news
știri