5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

Ce să faci pentru a preveni apariția mucegaiului la hainele din șifonier. Metodele tradiționale, demontate de specialiști

Bolul cu orez sau cu bicarbonat în șifonier nu reprezintă o soluție în prevenirea mucegaiului la hainele tale.

Scăderea temperaturilor ne determină să ne uităm în șifonier după haine mai graose, pe care nu le-am mai purtat de peste jumătate de an. Uneori însă, în perioada în care „uităm“ de aceste articole vestimentare, mucegaiul își face apariția în dulapuri și ne afectează hainele de iarnă într-un mod ireversibil, potrivit IFL Science.

„Apariția unui focar de mucegai poate fi devastatoare, mai ales dacă toate hainele sunt ireparabile”, a declarat Nic Shacklock, expert în mobilă și co-fondator al Online-Bedrooms.co.uk

„Este o problemă comună ce poate fi rezolvată în lunile de iarnă. Temperaturile mai reci amestecate cu căldura din interior pot duce la exces de umiditate în aer”, a precizat el.

Contracararea acestui lucru, totuși, poate fi la fel de simplă precum o plimbare pe stradă.

„Articole precum orezul și bicarbonatul de sodiu [pot] absorbi umezeala din aer”, a completat Shacklock.

bol cu orez în dulap mucegai
Sursă – Unsplash

Soluția cu orez sau bicarbonat de sodiu în șifonier, demontată

Orezul este cunoscut ca un foarte puternic absorbant e umezeală. Mulți i-au recunoscut utilitatea după ce și-au scăpat telefoanele mobile în apă. Dar dovezile experimentale sugerează că de fapt nu este deloc bun la uscarea lucrurilor.

Un studiu din 2014 realizat de grupul de consultanță DTJ a constatat că plasarea unui dispozitiv electric umed în orez este de fapt mai puțin eficientă la uscarea acestuia decât pur și simplu să nu faci nimic.

Bicarbonatul de sodiu, pe de altă parte, s-a dovedit a fi foarte bun la absorbția umidității din aer. Există o singură problemă: aceste experimente au fost efectuate în condiții de umiditate relativă de aproximativ 90%. Prin urmare, dacă șifonierul tău nu este situat într-o pădure tropicală, s-ar putea ca orezul și bicarbonatul să nu te ajute.

Deci, ce poți face pentru a-ți proteja hainele? Ei bine, gelul de siliciu absoarbe umiditatea mult mai bine decât orezul. Apoi, un dezumidifictor cu siguranță va fi mai bun decât gelul de siliciu.

Shacklock recomandă, de asemenea, realizare de orificii de aerisire în șifonier. Ele „vor ajuta la îmbunătățirea circulației aerului”, a explicat el pentru Woman and Home.

De asemenea, „vor elimina orice exces de umiditate”, a completat el.

Dar, în cele din urmă, prevenirea poate fi cel mai bun remediu.

„Având prea multe haine într-un spațiu închis poate limita circulația aerului și poate capta umezeala”, a explicat Shacklock.

„Lăsați spații între haine acolo unde este posibil și puneți restul în sertare”, a mai spus el.

spot_img
Latest news
știri