5.4 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024

Animalele acvatice refuză să se împerecheze din cauza deșeurilor de plastic

Poluarea din mări și oceane afectează capcitatea de reproducere a organismelor.

Deșeurile de plastic au devenit o problemă gravă pentru oceanele noastre. Ele duc la moartea multor animale care se prind în ele. Acum, noi cercetări indică faptul că ar putea chiar să le împiedice reproducerea, conform Interesting Engineering.

Un nou studiu de la Universitatea din Portsmouth a constatat că substanțele chimice care se scurg din plasticul aruncat au compromis capacitatea anumitor creaturi asemănătoare creveților de a se împerechea și consecințele pot fi îngrozitoare.

„Acest comportament de împerechere nereușit are repercusiuni grave. Efectele nu sunt doar pentru specia testată, ci pentru populație în ansamblu. Aceste animale formează perechi pentru a se reproduce. Odată ce se expun la o substanță chimică, se despart de partenerul lor și au nevoie de mult mai mult timp să își revină. Uneori nu își revin deloc”, a spus profesorul Alex Ford, de la Institutul de Științe Marine.

Ford a susținut că, deoarece organismele se găsesc adesea pe coastele europene, unde contribuie în mod semnificativ la dieta peștilor și păsărilor, supraviețuirea lor este esențială pentru ca și alte animale să supraviețuiască. Dispariția acestora ar avea ca rezultat o serie de evenimente negative. Astfel, lanțul trofic ar suferi atât în apă, cât și pe uscat.

Lucrările lui Ford au examinat patru compuși detectați în mod obișnuit în materiale de plastic. Aceștia se găsesc în consumabile medicale, ambalaje alimentare, nailon, dispozitive medicale, ustensile culinare, lac de unghii, echipamente electronice și jucării. Cercetătorii au ales aceste patru substanțe chimice deoarece amenințarea pe care o pot reprezenta pentru sănătatea umană este larg stabilită. Doi dintre compuși fiind deja reglementați în Europa.

Deșeurile de plastic, efecte asupra creaturilor marine

Ei au continuat să studieze efectele lor asupra organismelor asemănătoare creveților, care s-a dovedit că se împerechează și se blochează timp de două zile în timpul împerecherii. Cercetătorii au expus perechi dintre ei la fiecare medicament și le-au urmărit comportamentul pentru o perioadă de patru zile.

Ei au descoperit câteva consecințe alarmante. Au constatat că, în cel mai bun caz, organismelor le-a luat mai mult pentru a se reîmperechea. În cel mai rău caz, nu s-au împerecheat deloc. În plus, animalelor le-a scăzut cu până la 60% numărul de spermatozoizi după ce au fost expuse poluării.

„Deși animalele pe care le-am testat au fost expuse la concentrații mult mai mari decât le-ați găsi în mod normal în mediul înconjurător, rezultatele arată că aceste substanțe chimice pot afecta numărul de spermatozoizi”, a explicat Ford.

Cercetătorii avertizează acum că împerecherea este esențială pentru supraviețuirea oricărei specii și, ca atare, sfătuiesc cu tărie ca agențiile de mediu din întreaga lume să acorde o atenție mai mare datelor comportamentale, insistând că cercetările lor dezvăluie informații pe care testele tradiționale de toxicitate nu le pot arăta. Pentru a obține o imagine exactă a potențialului cauzat de un anumit contaminant, cercetătorii recomandă să fie efectuate mai multe studii comportamentale.

spot_img
Latest news
știri