-2 C
București
duminică, 19 ianuarie, 2025

Microplasticele au ajuns în mâncare. Legumele și fructele sunt pline de astfel de particule

Microplasticele s-au răspândit atât de mult încât în prezent se găsesc și în mâncarea pe care o consumăm, în fructe și legume, conform Ziare.com.

Ca urmare a poluării din ultimele decenii, particulele au ajuns în gheața din Antarctica, în intestinele animalelor marine și în apa potabilă din toată lumea.

Aproximativ 24,4 trilioane de fragmente de microplastice au fost descoperite în regiunile superioare ale oceanelor lumii.

Microplasticele au ajuns și în mâncare

Fiind prezente atât în apă, cât și pe uscat, acestea pot ajunge chiar și în alimentele pe care le consumăm.

Practic, la fiecare înghițitură este posibil să ingerăm fragmente minuscule de microplastic.

Conform BBC, într-o analiză de anul trecut efectuată de Environmental Working Group s-a constatat că nămolul de epurare a contaminat aproape 81.000 de km² de terenuri agricole din Statele Unite ale Americii cu substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS).

Acestea se găsesc cu precădere în produsele din plastic și nu se pot degrada în condiții normale de mediu.

Nămolul de epurare, care se obține după curățarea apelor uzate, este folosit ca îngrășământ natural pentru că e bogat în nutrienți.

În spațiul european, din cele 8-10 milioane de tone de nămol de epurare, aproximativ 40% ajunge pe terenurile agricole.

Conform unui studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Cardiff, terenurile ar putea ajunge cel mai mare rezervor de microplastice din lume în urma stimulării potențialului agricol cu nămol de epurare.

Oamenii de știință au estimat că între 86 și 710 trilioane de particule de microplastic contaminează terenurile agricole din Europa anual.

Numărul „este probabil subestimat”, a spus Catherine Wilson, co-autor al studiului și director adjunct al Centrului de Cercetare Hidro-Mediu de la Universitatea Cardiff.

„Microplasticele sunt peste tot și [adesea] atât de mici încât nu le putem vedea”, a dăugat ea.

Aratul a contribuit, de asemenea, la răspândirea microplasticelor

Într-un studiu efectuat de cercetătorii de la Philipps-University Marburg s-a descoperit că particulele de microplastic au ajuns la adâncimi de 90 de centimetri în locuri în care s-a folosit nămol de epurare în urmă cu 34 de ani.

În plus, și aratul a contribuit la răspândirea particulelor de microplastic.

Cercetătorul James Lofty susține că nivelul de microplastic din solurile agricole e similar cu cel din mediile marine de suprafață.

De asemenea, cercetătorii din Ontario, Canada, au constatat că 99% din microplasticul de pe planetă fost transportat din locul în care nămolul a fost utilizat.

De cele mai multe ori, particulele ajung pe căile navigabile, iar apoi în mediile marine sau apele subterane.

spot_img
Latest news
știri