3 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

Galați: Pontonul ”Schengen”, nefolosit timp de 10 ani, poate deveni o bază mobilă de cercetare a mediului şi a vieţii acvatice

Pontonul ”Schengen” din Galați a reprezentat, din start, un terminal de pasageri inutil. A fost proiectat greșit, încă de la bun început, motiv pentru care a reprezentat doar o”pierdere” pentru APDM Galaţi, prin cheltuielile de întreţinere

Pontonul ”Schengen” din Galați a reprezentat, din start, un terminal de pasageri inutil. A fost proiectat greșit, încă de la bun început, motiv pentru care a cauzat doar ”pierderi” pentru APDM Galaţi, prin cheltuielile de întreţinere.

Deși a costat 1 milion de euro, pontonul este incompatibil tehnic cu navele de croazieră care navighează pe Dunăre.

Explicația ar fi că ”Schengen” are bordul liber prea jos pentru navele de croazieră și nu poate fi folosit pentru scopul în care a fost construit.

Pontonul ”Schengen”: între greșeala trecutului și proiectul viitorului

Sursa foto: Facebook Bogdan Rodeanu

Deși autoritățile din Galați au închis ochii timp de un deceniu în legătură cu o posibilă ”resuscitare” a terminalului, soluții au fost și sunt: ”Schengen” ar putea fi restaurant sau o bază mobilă de cercetare pe întreaga Dunăre.

Într-o postare pe contul de Facebook, deputatul USRPLUS din Galați, Bogdan Rodeanu, propune o soluție prin care pontonul să fie folosit pentru programul de cercetare iniţiat de Universitatea Dunărea de Jos Galaţi.

În acest mod, se va derula monitorizarea şi cercetarea complexă a mediului şi a vieţii acvatice pe tot cursul Dunării.

De asemenea, proiectul include și o navă de cercetare specializată, a cărei achiziție este deja aprobată, cu finanțare nerambursabilă europeană.

Dintr-un proiect abandonat, ”Schengen” poate deveni un proiect verde

Ce facem? Îl lăsăm să rămână inutil, sau transformăm un proiect greșit, într-un proiect de viitor?”, întreabă, pe contul de socializare, deputatul USRPLUS.

Galațiul nu duce lipsă de restaurante, dar are mari carențe în ceea ce privește investițiile, educația și progresul. Dacă un restaurant depinde de condițiile meteo, de sezon sau de regulile impuse de pandemie, studiul înseamnă evoluție, iar evoluția trebuie să fie prioritară.

La fel de prioritare sunt și educația acvatică sau educația ecologică. Cu toate acestea, este nevoie de un acord și de răspunsuri la întrebări.

Întrebările sunt:

Care dintre acestea ar fi mai utile Galațiului? Ce ar fi mai de impact: un restaurant sau o stație de cercetare?

Pe ce vrem să ne axăm? Pe ce avem deja, sau pe ceva ce ne-ar aduce recunoaștere internațională, progres și întărirea poziției centrului academic gălățean pe plan european?”, a scris Bogdan Rodeanu pe pagina de Facebook.

Concluzând, deputatul a declarat că va susține cooperarea și dialogul între toate părțile mai sus citate cu factorii decizionali guvernamentali, pentru ca această soluție să fie analizată și să devină o primă opțiune în contextul necesității de a identifica o întrebuințare Pontonului ”Schengen”.

spot_img
Latest news
știri