7.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

VIDEO. O companie din Spania a creat și testat un tip de turbină eoliană fără elice

Compania spaniolă Vortex Bladeless Ltd., fondată în anul 2014 de David Yanez, Raul Martin și David Suriol, a reușit să creeze și să testeze cu succes un tip de turbină eoliană fără elice care produce energie pe bază de vibrații determinate de vânt. Dispozitivul creat de Vortex Bladeless rezolvă două probleme ale turbinelor eoliene, și anume impactul negativ asupra animalelor sălbatice și nivelul ridicat de zgomot.

Firma din Spania a reușit să ducă la final teste recente ale turbinei eoliene fără elice, pe care o consideră a fi un aerogenerator prietenos cu mediul, iar în viitorul apropiat își doresc să pună în practică o serie de alte teste cu produsul în diferite mărimi, montat în zone cu tipuri diferite de relief.

Într-un comunicat de presă emis recent de companie se menționează că turbina fără elice poate fi folosită ca o sursă complementară de energie regenerabilă pentru alimentarea gospodăriilor, alături de instalații fotovoltaice. Turbina eoliană testată are o înălțime de 2,75 metri, iar structura sa cilindrică poate alimenta un frigider, mai multe telefoane sau mai multe becuri LED dintr-o locuință.

Spaniolii din partea Vortex Bladeless afirmă că produsul este silențios și ușor de întreținut, mai ales că nu are elice montate, așa cum se întâmplă cu turbinele eoliene cu care societatea este deja obișnuită, dar și că nu reprezintă un pericol pentru animalele sălbatice. Un studiu realizat de Smallwood în anul 2013 și citat de American Bird Conservancy arată că anual sunt ucise între 467.000 și 679.000 de zburătoare de elicele turbinelor eoliene.

În anii 2020 și 2021, compania spaniolă Vortex Bladeless Ltd. a reușit să atragă o finanțare din partea Uniunii Europene, dar și sprijinul unei companii norvegiene din domeniul energiei pentru dezvoltarea produsului. Dezvoltatorul acestei tehnologii a precizat că nu este împotriva turbinelor eoliene tradiționale și menționează că produsul lor a fost creat pentru acele situații în care nu se îndeplinesc condițiile optime pentru utilizarea variantei aflată în exploatare.

Compania spaniolă lucrează, în prezent, la dezvoltarea a două viitoare produse care urmează a fi disponibile pe piață în anul 2021. Alături de modelul deja testat, Vortex Bladeless are un portofoliu compus din următoarele:

  • Vortex Nano – cu o înălțime de 1 metru și o putere de 3 W;
  • Vortex Tacoma – cu o înălțime de 2,75 metri și o putere de 100 W;
  • Vortex Atlantis – cu o înălțime de 9-13 metri și o putere de cca. 1 kW.

Vortex Bladeless a reușit să câștige o serie de premii care au motivat personalul care lucrează la cele trei produse, precum Innovation SME of the Spanish Government în 2017, The South Summit Award în 2014 sau „Caja de Ingenieros” Entrepreneurs Award în 2014.

Latest news
știri