12.2 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Consecința schimbărilor climatice: florile de cireș au înflorit mult prea devreme

Reprezintă un simbol al primăverii, dar și un simbol al încălzirii planetei: florile de cireș au înflorit deja, iar primăvara anului 2021 reprezintă cel mai timpuriu sezon al florilor de cireș în Kyoto din ultimii 1.200 de ani.

Imaginile sunt spectaculoase, pline de culoare, dar frumusețea florilor denotă un singur lucru: anotimpurile se schimbă de la an la an, ca o consecință a schimbărilor climatice.

Renumiți, simbolici și parte din tradiție: cireșii din Kyoto își deschid mugurii la mijlocul lunii aprilie, în jurul datei de 17. An de an, data se schimbă, iar, în ultimul secol, înflorirea lor se apropie de începutul lunii aprilie.

În 2021, cireșii au înflorit încă din luna martie, mai exact, pe data de 26.

Înflorirea cireșilor este una dintre măsurătorile istorice pe care oamenii de știință le folosesc pentru a reconstrui clima din trecut. În acest caz, indicatorul ne spune ceva ce modelele climatice anterioare ne-au spus deja. Schimbările climatice cauzate de omenire pe care o vedem în ziua de azi este fără precedent”, a explicat Michael Mann, climatolog.

Deși experții au luat în calcul doar o familie de cireși din Japonia, multe plante sunt afectate de încălzirea globală, de schimbările climatice și de viteaza cu care anotimpurile se decalează.

În ultimii 25 de ani, aceste specii au început să înflorească în medie cu 5,5 zile mai devreme. Oamenii de știință spun că schimbările sunt în mare parte declanșate de temperaturile mai ridicate din lunile februarie și martie, arată Descoperă.ro.

Trăim într-o lume din ce în ce mai caldă

Încălzirea globală are presupuse efecte profunde în cele mai diferite domenii. Ea determină sau va determina ridicarea nivelului mării, extreme climatice, topirea ghețarilor, extincția a numeroase specii și schimbări privind sănătatea oamenilor.

Împotriva efectelor încălzirii globale se duce o luptă susținută, al cărei aspect central este ratificarea de către guverne a Protocolului de la Kyoto privind reducerea emisiei poluanților care influențează viteza încălzirii.

Latest news
știri