21.6 C
București
vineri, 29 martie, 2024

Ministerul Mediului vine cu explicații: ”Voluntarii au făcut mai multe greşeli”

Voluntarii salvează, Ministerul Mediului amendează. Asociațiile se implică, benevol, constant și gratuit. Ministerul Mediului decide aplicarea de amenzi usturătoare și, prin amenzi, o descurajare a normalității.

O faptă bună, o dovadă de umanitate, implicare și spirit de echipă: Sanctuarul Libearty a salvat doi pui de urs orfani. Sanctuarul, care îngrijește peste 100 de urşi bruni, a găsit un loc și pentru cei doi ursuleți salvați și cu ajutorul Asociației Prietenii Berzelor, din Sibiu.

În primă fază, puii au fost găsiți de un localnic, în cursul săptămânii trecute. Bărbatul i-a descoperit în curtea unei cabane din judeţul Sibiu și a decis să facă tot posibilul pentru a găsi și ursoaica. Deși a încercat să îi hrănească, așteptând venirea mamei, bărbatul a considerat că este cel mai bine să ceară ajutorul unei asociaţii din Zărnești. Și pentru că munca în echipă primează, voluntarii au apelat la o asociaţie din Sibiu.

Asociaţia Prietenii Berzelor: ”Am ajuns la ursuleţi, nu erau deloc bine”

Miruna Gritu, preşedinte Asociaţia Prietenii Berzelor: “Am ajuns la ursuleţi, nu erau deloc bine. Am vorbit cu fondul de vânătoare de acolo. M-au trimis la jandarmi, de la jandarmi la Poliția Animalelor, de aici la Serviciul Explozibili şi Arme Periculose. Nu avea nimeni nicio soluţie pentru situaţia în care noi ne aflăm.”

Concluzia: pentru a evita orice fel de incident și pentru a proteja pe cât mai bine posibil puii de urs, oamenii au decis că un loc potrivit pentru îngrijirea lor este sanctuarul de la Zarneşti.

Miruna Gritu, preşedinte Asociaţia Prietenii Berzelor: “Am hotărât că cel mai important este să salvăm ursuleţii şi să ajungă acolo unde sunt oameni care se ocupă exclusiv de specia respectivă. Am primit o amendă de 10.000 e lei pentru că nu am anunţat Garda de Mediu.”

Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită

Potrivit Ministerului Mediului, voluntarii au făcut mai multe greşeli. Nu au anunţat Garda de Mediu că dețin puii de urs, au transportat ilegal animalele, în condiţii nepotrivite și au ignorat, în mod repetat, mesajele comisarilor.

În plus, sunt acuzaţi că nu au apelat la un medic specialist. Asta deşi asociaţia dispune de serviciile unui veterinar. Oficialii au mai transmis că a fost luată greşit decizia de a duce animalele la Zărnești, pentru că locul este destinat exclusiv exemplarelor mature, arată Știrile Pro TV.

Latest news
știri