16.7 C
București
joi, 28 martie, 2024

Pădurea Smart: inițiativa care poate opri defrișările ilegale

Prima pădure Smart sau prima pădure inteligentă din România reprezintă un proiect menit să pună stop defrișărilor ilegale, defrișări cu care țara noastră se confruntă de mult prea mult timp. Cu ajutorul noilor tehnologii, fenomenul poate fi oprit.

Este vorba despre un proiect anunțat de Vodafone, proiect care presupune implementarea unui sistem inteligent de monitorizare și semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere, ceea ce ajută la combaterea defrișărilor ilegale.

Prima pădure care se bucură de așa ceva e situată în județul Covasna, menționează publicația Playtech.

Pădurea Smart, păzită de gardieni digitali

Soluția de pădure inteligentă are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non profit Rainforest Connection. Sistemul comunică cu rețeaua Vodafone și constă într-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător, mai arată sursa citată.

Astfel, datele sunt trimise, prin intermediul internetului, către o platformă aflată în cloud, dotată cu Inteligență Artificială. Se ajunge la partea în care aplicația analizează în timp real informația primită. În momentul în care se detectează zgomote specifice (drujbe sau autovehicule), zgomote considerate suspecte, sistemul ajunge la următoarea etapă: trimite, tot în timp real, alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor și/sau către un centru de monitorizare zonal sau național.

Sistemul reprezintă o soluție inovatoare și, pentru că totul se desfășoară în timp real, administrația pădurilor poate interveni într-un timp record.

Arborii nu au de suferit: dispozitivele sunt instalate în segmentul superior al acestora, într-un mod neinvaziv. Mai mult, acestea sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigură alimentarea cu energie și sunt protejate de intemperii.

De ce contează: este nevoie doar de un singur dispozitiv de aceste gen pentru a acoperi, a verifica, a monitoriza și a preveni defrișarea a peste 3 kilometri pătrați de pădure.

Latest news
știri