7.1 C
București
vineri, 24 ianuarie, 2025

Fulgerele folosite de un satelit pentru a detecta furtunile severe

Vremea care a devenit din ce în ce mai capricioasă oblige cercetătorii să facă noi descoperiri. Pentru a reuși să preîntâmpine eventuale dezastre. Un satelit al Agenției Europene de minitorizare a vremii este folosit în acest sens. În funcție de intensitatea fulgerelor, acesta poate prevedea cât de severe vor fi furtunile.

Satelitul Meteosat are un aparat care monitorizează fulgerele. Practic sunt patru camere care suprind aceste fenomene de mai multe ori pe secundă. În acest fel se poate determina locul unde va începe o furtună. Iar autoritățile pot lua măsuri și avertiza cetățenii cu privire la acest lucru. Aparatul de imagistică are patru camere și fiecare dintre ele poate capta o mie de imagini pe secundă. Zi și noapte, detectând chiar și un singur fulger în 0,6 milisecunde – mai repede decât o clipire a ochiului“. A explicat Guia Pastorini, managerul de inginerie de proiect al Leonardo. Satelitul este o producție italiană. Și potrivit creatorilor, acesta selectează doar anumite imagini pe care le trimite pe Pământ.

Sistemul este unul extreme de performant

Ulterior acestea sunt analizate și abia apoi se ia decizia cu privire la avertizarea cetățenilor. În acest moment, satelitul este la 36.000 de kilometru deasupra Africii. Deși a fost lansat pe orbită în decembrie anul trecut, abia acum au fost prezentate primele imagini. Cercetătorii sunt foarte încântați pentru că Meteosat a surprins toate fulgerele. Indiferent dacă s-au produs la nivelul norilor sau al solului. Satelitul nu funcționează la capacitate maximă. Punerea lui în funcțiune va mai dura până în 2024, când va deveni complet operațional. Meteosat e primul dintre cei trei sateliți care fac parte din sstem. Proiectul a costat 4,6 miliarde de euro și se așteaptă să fie finalizat până în 2026.

Furtunile au provocat pagube de 500 de miliarde în ultimii 40 de ani

În emisfera vestică există deja un sistem de detectare a fulgerelor. Vorbim despre sateliții Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA. Ei sunt folosiți tocmai pentru a prognoza furtunile violente. Dezvoltatorii Meteosat spun însă că acesta este mai mai precis decât cel al americanilor. Furtunile severe au provocat pagube estimate la 500 de miliarde de euro în ultimii 40 de ani numai în Europa. Ele au devenit din ce în ce mai frecvente din cauza schimbărilor climatice.

spot_img
Latest news
știri