34.9 C
București
luni, 8 iulie, 2024

Amazonul s-a confruntat, în primele șase luni din 2024, cu cele mai grave și numeroase incendii de vegetație din ultimele două decenii

Majoritatea incendiilor de vegetație au fost provocate de activitatea umană

Amazonul a înregistrat în primele șase luni ale anului 2024 cele mai severe și frecvente incendii de vegetație din ultimele două decenii, numărul acestora crescând cu peste 60% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, informează Biziday.

Din cauza schimbărilor climatice, anumite regiuni ale Amazonului au devenit mai uscate și, prin urmare, mai susceptibile la incendii.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Cercetări Spațiale din Brazilia, în prima jumătate a acestui an au avut loc 13.489 de incendii de vegetație în Amazon, ceea ce reprezintă o creștere de peste 61% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Numărul de incendii de vegetație este cel mai mare din ultimii 20 de ani

Specialiștii sunt îngrijorați, deoarece vârful sezonului în care se produc incendiile de vegetație este în mod normal în a doua jumătate a anului, în special în septembrie.

Precedentul record a fost stabilit în anii 2003 și 2004, când a fost înregistrat pentru prima dată un număr mare de incendii de vegetație, de când se fac monitorizări.

Zona umedă a Amazonului se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii peste 70 de ani

Zona umedă Pantanal a Amazonului se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii peste 70 de ani, iar 3.538 de incendii de vegetație au fost înregistrate în primele șase luni ale anului. Din acest total, peste două mii s-au produs numai în luna iunie.

Purtătorul de cuvânt pentru organizația Greenpeace din Brazilia a declarat că, probabil, majoritatea incendiilor de vegetație nu au fost spontane, adică de exemplu declanșate de fulgere, ci au fost provocate de activitatea umană, în special de focurile puse de agricultori.

spot_img
Latest news
știri