7.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Premieră: România și Grecia au depășit producția de energie regenerabilă din totalul produs în primele șase luni din acest an

Este nevoie de scăderea producției de combustibili fosili

Potrivit unui raport Ember, în primele șase luni ale anului 2023, România și Grecia au atins pentru prima dată o producție de energie regenerabilă care depășește 50% din producția totală de energie electrică în cele două țări.

Acest succes din România și Grecia a fost determinat de o scădere semnificativă a producției de combustibili fosili în UE în aceeași perioadă, care a dus la cea mai scăzută producție de combustibili fosili înregistrată vreodată

În timp ce energia eoliană și cea solară au înregistrat creșteri de 13%, respectiv 5%, producția de energie hidroelectrică și nucleară se redresează de la minimele istorice din 2022.

Cu toate acestea, potrivit studiului, viitorul acestor surse rămâne incert.

Scăderea producției de combustibili fosili a fost cauzată în mare parte de o cerere mai mică de energie electrică, prețuri ridicate la gaz și energie, o reducere a producției industriale și măsuri de austeritate pe timp de iarnă.

Uniunea Europeană trebuie să accelereze adoptarea surselor de energie curată

Pentru a gestiona cererea în creștere și pentru a menține tranziția energetică pe un trend pozitiv, UE trebuie să accelereze adoptarea surselor de energie curată, punând un accent deosebit pe eliminarea obstacolelor în calea integrării surselor regenerabile.

Scăderea producției de combustibili fosili este un semn al vremurilor. Cărbunele și gazul sunt prea scumpe, prea riscante, iar UE le elimină. Dar trebuie să vedem că energia curată înlocuiește mai rapid combustibilii fosili. Este nevoie urgentă de un impuls masiv, în special pentru energia solară și eoliană, pentru a susține o economie rezistentă în întreaga Europă”, a transmis Matt Ewen, analist Ember.

spot_img
Latest news
știri