1.8 C
București
marți, 26 noiembrie, 2024

Civilizațiile extraterestre se sinucid din cauza schimbărilor climatice

Astrofizicienii au făcut o predicție în ceea ce privește adaptabilitatea extratereștrilor la schimbările climatice.

Civilizațiile extraterestre cu tehnologie în creștere exponențială au la dispoziție doar 1.000 de ani până când planeta pe care locuiesc devine prea fierbinte pentru a susține viața, potrivit Live Science.

Astrofizicienii au prezis că poate dura sub un mileniu până când viața pe o planetă e distrusă de schimbările climatice. Acest lucru se întâmplă inclusiv dacă o civilizație extraterestră se bazează exclusiv pe energie regenerabilă.

Cercetătorii au simulat ascensiunea și decăderea unor posibile civilizații extraterestre. Ei au descoperit că, dacă ar experimenta o creștere tehnologică avansată și un consum de energie, ar avea sub 1.000 de ani înainte ca planeta să devină prea fierbinte pentru a fi locuibilă.

Noua cercetare a fost postată în baza de date de pretipărire arXiv și este în curs de a fi revizuită. Ea a fost inspirată de utilizarea energiei de către om, care a crescut exponențial după 1.800. În 2023, oamenii au folosit aproximativ 180.000 de terawați oră (TWh). Cantitatea este aproximativ similară cu cea provenită de la Soare, care lovește Pământul la un moment dat.

O mare parte din această energie este produsă de gaz și cărbune, care încălzește planeta într-un ritm nesustenabil. Dar chiar dacă toată această energie ar fi creată din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară, omenirea ar continua să crească și, astfel, ar avea nevoie de mai multă energie.

Civilizațiile extraterestre se sinucid din cauza schimbărilor climatice

Manasvi Lingam, astrofizician la Florida Tech și coautorul Amedeo Balbi, profesor asociat de astronomie și astrofizică la Universitatea Tor Vergata din Roma, au fost interesați de aplicarea celei de-a doua legi a termodinamicii pentru această problemă. Această lege spune că nu există un sistem energetic perfect, în care toată energia creată este utilizată eficient. O parte de energie trebuie să scape întotdeauna din sistem. Această energie scăpată va face ca o planetă să se încălzească în timp.

„Poți să te gândești la asta ca la o cadă cu scurgeri”, a spus Lingam. Dacă o cadă care conține doar puțină apă are o scurgere, doar o cantitate mică poate ieși, a explicat el.

Dar, pe măsură ce cada se umple din ce în ce mai mult – pe măsură ce nivelurile de energie cresc exponențial pentru a satisface cererea – o mică scurgere se poate transforma brusc într-o casă inundată.

În acest caz, casa inundată este temperatura atmosferică a unei planete. O acumulare de scurgeri de energie, chiar și din energia verde, va supraîncălzi în cele din urmă orice planetă. Nivelul va ajunge până la punctul în care planeta nu va mai fi locuibilă. Dacă nivelurile de energie nu sunt reduse, acest nivel dezastruos al schimbărilor climatice ar putea dura mai puțin de 1.000 de ani de la începutul producției de energie.

Pentru astrobiologi, această limită de 1.000 de ani face, de asemenea, mult mai dificilă găsirea vieții în altă parte a cosmosului. La urma urmei, 1.000 de ani este o clipă în termeni cosmici. Planete precum Pământul au nevoie de sute de milioane de ani pentru a deveni locuibile.

spot_img
Latest news
știri