9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

Africa ar putea deveni cel mai important partener al Europei pe tema energiei regenerabile

După ce a rămas fără gaz rusesc, Europa își îndreaptă privirea către Africa.

Frans Timmermans, șeful UE pe climă spune că este probabil ca Africa să fie cel mai important partener al Europei. Deoarece încearcă să-și sporească aprovizionarea cu energie regenerabilă și să treacă la hidrogen verde, a spus acesta pentru Euractiv. „Continentul Africa va fi probabil cel mai important partener pentru Europa în ceea ce privește dezvoltarea sectorului energiei regenerabile”, a spus Timmermans în timpul unui interviu la adunarea Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA) din Abu Dhabi. În timp ce Europa își crește producția internă de energie regenerabilă, va trebui, de asemenea, să privească dincolo de granițele sale pentru a-și asigura nivelurile de care are nevoie. Pentru a ajuta la umplerea decalajului, mulți din UE se uită către Africa, unde există un potențial ridicat pentru producția de energie regenerabilă – în special energia solară. „Începeți cu proximitatea”, a spus Timmermans, arătând către potențiale parteneriate cu Marea Mediterană și Africa de Nord.

Egpitul prima țară din care am putea importa energie

Aceasta include planuri de a importa energie electrică regenerabilă din Egipt în Grecia printr-un cablu submarin aflat deja în construcție. Cablul submarin, care are un buget de 3,5 miliarde de euro, va putea transporta 3.000 de megawați de energie din Egipt în Grecia, înlocuind 4,5 miliarde de metri cubi de gaze fosile în fiecare an, potrivit Grupului Copelouzos care dezvoltă proiectul. Marocul este un alt candidat evident pentru o conexiune prin cablu cu Europa, deoarece sectorul lor de energie regenerabilă este în curs de dezvoltare, a spus Timmermans. Pentru țările mai îndepărtate, el a subliniat rolul pe care hidrogenul îl poate juca în aducerea energiei regenerabile în Europa. Hidrogenul poate fi produs folosind electricitate verde și apoi transportat oriunde este nevoie de energie.

Namibia, pe listă pentru hidrogen

„Uniunea Europeană va avea nevoie de mai mult hidrogen verde decât putem produce noi înșine, așa că căutăm țări în care poate fi produs hidrogen verde, a declarat Timmermans pentru EURACTIV. UE a semnat, de asemenea, un memorandum de înțelegere cu Namibia privind materiile prime critice și hidrogen, care urmărește „să asigure dezvoltarea unei aprovizionări sigure și durabile cu materii prime, materiale rafinate și hidrogen regenerabil pentru a sprijini transformarea verde și digitală a partenerilor. „economii”. În plus, există Parteneriatul UE-Egipt pentru hidrogenul regenerabil, care urmărește stabilirea unei cooperări pe termen lung privind hidrogenul verde pentru a accelera decarbonizarea sistemelor energetice.

Latest news
știri