Cercetătorii au creat cuțite ascuțite din lemn, care reușesc să felieze perfect friptura. Acest proces implică o abordare în doi pași:
Mai întâi, lemnul este tratat pentru a elimina lignina, un component care conferă rigiditate, dar reduce rezistența lemnului.
Practic, acest tratament transformă lemnul într-un material moale și flexibil.
Apoi, lemnul este supus unui proces de presare la cald. În cadrul acestei etape, presiunea și căldura îl densifică și elimină umiditatea. Rezultatul? Un material de 23 de ori mai dur decât lemnul obișnuit.
Cu alte cuvinte, un cuțit realizat din acest tip de lemn tare este de aproape trei ori mai ascuțit decât un cuțit obișnuit din oțel inoxidabil.
Prin urmare, noua ustensilă reușește să taie friptura foarte ușor, noul cuțit fiind atât reutilizabil, cât și lavabil.
Echipa de cercetători a creat și cuie din lemn rezistente la rugină, la fel de ascuțite ca cele din oțel, capabile să pătrundă în lemn fără a se deteriora
Duritatea crescută a acestui material provine din eliminarea defectelor naturale. Printre acestea se numără golurile și canalele sau aspectul confirmat prin microscopie de înaltă rezoluție.
Procesul are și beneficii ecologice, evitând temperaturile ridicate necesare forjării oțelului sau fabricării cuțitelor ceramice.
Deși prima etapă presupune fierberea lemnului în substanțe chimice, acestea pot fi reutilizate, spre deosebire de procesele consumatoare de energie folosite pentru alte materiale.
Lemnul astfel obținut ar putea avea aplicații diverse, dincolo de cuțite și cuie, incluzând pardoseli durabile și obiecte rezistente la uzură
Cercetătorii consideră că această metodă valorifică potențialul celulozei. Este vorba despre principalul component al lemnului, care are un raport rezistență-densitate mai mare decât multe materiale inginerești.
Prin densificarea structurii, procesul transformă lemnul într-un material puternic, ascuțit și, potențial, mult mai sustenabil.