4.3 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Românii nostalgici păstrează 22 de milioane de telefoane mobile uzate, toxice pentru mediul înconjurător

Nu renunță nici plătiți la ”comoara” uitată prin sertar, nu se despart de aparatul vechi și inutil și găsesc mereu loc pentru a adăuga încă un exemplar în prețioasa colecție.

Românii refuză conceptul de reciclare și, dintr-o nostalgie inutilă, păstrează telefoanele mobile vechi. Desigur, rămân în trend, achiziționând ultimul model, dar amintirea este amintire. Nu renunță nici plătiți la ”comoara” uitată prin sertar, nu se despart de aparatul vechi și inutil și găsesc mereu loc pentru a adăuga încă un exemplar în prețioasa colecție.

Conform unei platforme online de electronice uzate din Germania, cifrele estimate sunt aproape incredibile.

Avem mai multe telefoane uzate decât populație: românii ţin în dulapuri 22 de milioane de telefoane mobile nefolosite

În realitate, aceste aparate sunt deșeuri care conțin piese sau metale prețioase ce ar putea, în orice moment, fi refolosite.

Auzim zilnic de programe de buy back, sau de campanii: românii ar putea apela gratuit la firme care vin şi ridică aparatele de la domiciliul clientului.

Cu toate acestea, cu greu îi desparți pe oameni de telefoanele vechi, nostalgia rămâne un stil de viață, iar reciclarea iese din discuție.

Roxana Puiu, reprezentant Asociația Environ: ”În ceea ce priveşte telefoane mobile, e important să ştim că acestea au, pe lângă plastic, sticlă şi metal, au metale preţioase, precum aurul, argintul, platina. Sigur, în cantităţi foarte mici, dar este păcat ca ele să stea aruncate într-un sertar.

”Comorile” toxice și nostalgia românului pentru obiectele inutile

Un singur telefon mobil vechi poate conține cupru, palladium, tantal, cobalt, iridium. Aceste metale prețioase pot fi reciclate. În egală măsură, comorile uitate în dulapurile românilor sunt și deosebit de toxice.

Conform studiilor efectuate de specialiști, trăim un fenomen cel puțin interesant: mineritul urban, în care săpăm în dulapurile noastre după aceste comori. Poate noi nu ne vom îmbogăţi. Dar reciclarea ajută să ridicăm presiunea de pe mediul înconjurător, arată Știrile Pro TV.

Cristian Pocol, președinte Asociația Respo Dee: “Securitatea informaţiilor pe care le au în aceste telefoane este la un nivel foarte ridicat. Nimeni nu mai consumă timpul să recupereze aceste informaţii.

Studiul german a analizat 27 de ţări. România se afla pe locul 9 la numărul de telefoane pe care le ţinem prin dulapuri. Dacă mobilele nefolosite din cele 27 de ţări ar fi duse la reciclat, suma obţinută din extragerea metalelor preţioase existente în aparate precum, aur, argint, paladiu, platină şi cupru, ar atinge 1,9 miliarde de euro. Vorbim în total de aproape 24.000 de tone de deşeuri care echivalează cu peste 54 de avioane Boeing sau cu mai mult de 138 de balene albastre cu 173 tone fiecare, mai arată sursa citată.

Un alt fapt îngrijorător este că respectivele 22 de milioane de telefoane mobile uitate prin sertare sunt echivalente cu 653 de tone de deşeuri.

Cu alte cuvinte, românii trăiesc în casă cu deșeurile, s-au obișnuit cu ele, iar ideea că ar putea recicla, chiar și contra cost, este revoltătoare.

spot_img
Latest news
știri