4.3 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Peste 17 milioane de tone de aparate electrice și electronice ajung anual la gunoi

Un studiu realizat și publicat de Global E-Waste Monitor arată că aparatele electrice de mici dimensiuni sunt cele care au produs, în anul 2019, cele mai multe deșeuri din cantitatea globală de deșeuri electrice și electronice (DEEE), ajungând la o cifră de 17,4 milioane de tone.

În această categorie de deșeuri se regăsesc aparate de dimensiuni mici, precum prăjitoare de pâine, fiare de călcat sau aparate de făcut cafea, dar și diverse produse electrice care se regăsesc în mod normal în gospodărie, precum uscătoare de păr, ceasuri, epilatoare sau mixere.

Președintele Asociației Respo DEEE, Cristian Pocol, afirmă că acest tip de echipamente electrice și electronice au, în general, un ciclu de viață scurt și puține opțiuni de reparare, ceea ce face ca aceste aparate să ajungă la gunoi odată ce sunt înlocuite cu altele noi. Astfel, mediul înconjurător și sănătatea oamenilor ajung să fie afectate.

Aparatele care intră în categoria DEEE conțin, de cele mai multe ori, plastic, care este extrem de nociv pentru mediu, dar și substanțe diverse, precum mercurul. O problemă mare este reprezentată și de diversele tipuri de baterii care se regăsesc în interiorul acestor aparate, care duc la poluarea solului, dar și la provocarea de incendii la contactul cu apa.

Citește și: ASAP România implementează un program de colectare selectivă a deșeurilor în școlile din Brașov

Studiul publicat de Global E-Waste Monitor arată că, în anul 2019, a fost înregistrată o cifră record de deșeuri electrice, electronice și electrocasnice de 53,6 milioane de tone. Din această cantitate, 17,4 milioane de tone sunt reprezentate de echipamentele electrice mici, iar 13,1 milioane de tone sunt cele de dimensiuni mari. Nici cantitatea de echipamente de schimb termic nu este de neglijat, cu un total de 10,8 milioane de tone.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) vor ajunge la o cifră de 74 de milioane de tone metrice până în anul 2030, estimează Global E-Waste Monitor, care anunță că doar 17,4% din cantitatea totală produsă în anul 2019 a ajuns să fie colectată corespunzător și reciclată.

La noi în țară, persoanele care doresc să dea o mână de ajutor asociațiilor care încearcă să colecteze și să recicleze corespunzător acest tip de deșeuri pot să comande atât telefonic, cât și online, o cutie RESPO care, odată ajungă la adresa specificată, poate fi umplută cu echipamente electrice de mici dimensiuni, iar mai apoi este transportată în condiții de siguranță, de către specialiști, spre centre de reciclare din apropiere.

Fotografie de thumbnail via RoRec

spot_img
Latest news
știri