Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus a anunțat, luni, 5 aprilie 2021, că a amplasat o nouă cameră web în imediata apropiere a unui cuib de vânturel roșu, care a apărut la etajul zece al unui bloc de locuințe din municipiul Târgu Mureș.
Reprezentanți din partea Grupului Milvus afirmă că astfel poate fi urmărită în direct viața de „cuplu” a unei perechi de vânturel roșu care a ales să se cuibărească într-un bloc de locuințe din Târgu Mureș. Imaginile live pot fi vizionate preț de trei luni pe această pagină, după cum mai anunță persoane implicate în proiect.
Atât în anul 2018, cât și în anul 2020, aceeași asociație a mai difuzat în direct momente din viața altor animale care au ales să trăiască în mediul urban. Tot Grupul Milvus este cel care a instalat, acum 15 ani, în România, prima cameră de monitorizare a unui cuib de barză din Dumbrăvioara.
Referitor la specia de vânturel roșu, Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus transmite că este una dintre cele mai frecvente păsări răpitoare din țara noastră, care cuibărește în mai toate tipurile de habitate, excepție făcând pădurile închise și regiunile lipsite de arbori. Fiind o pasăre urbanizată, poate fi observată des în parcuri sau în centrul orașelor.
De cele mai multe ori, vânturelul roșu ocupă cuiburile părăsite de coțofene sau ciori, dar obișnuiesc să cuibărească și în fisurile clădirilor, blocurilor, acoperișurilor sau în gurile de aerisire. Numărul puilor poate să ajungă și la șase într-un singur an și depinde de resursele disponibile în apropierea cuibului, vânturelul roșu fiind un mare consumator de insecte, rozătoare de mici dimensiuni sau șopârle.
Referitor la cuibul apărut într-un bloc din municipiul Târgu Mureș, asociația a reușit să faciliteze accesul păsărilor în respectiva locație prin demontarea unor ferestre de la etajul zece al imobilului. Deak Attila, unul dintre membrii asociației, s-a ocupat de tot ceea ce a ținut de protejarea cuibului, dar și de montarea echipamentului necesar și transmiterea imaginilor live pe internet.
Conform site-ului propriu, Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus a reușit să ajungă la zeci de mii de utilizatori unici din cel puțin zece țări prin intermediul imaginilor înregistrate sau transmise în direct în care sunt prezentate momente din viața diferitelor specii de zburătoare prezente în mediul urban sau rural din diverse locații din țară.
Fotografie de thumbnail via Grupul Milvus