2.3 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Gheața din Marea Arctică a ajuns la unul din cele mai scăzute niveluri

Gheața din Marea Arctică pare să fi atins întinderea maximă anuală în 21 martie și este similară cu nivelul din 2007. Este printre anii cu cel mai mic nivel de gheață dn zonă, aflându-se pe locul 7 în evidența sateliților NASA, potrivit agenției spațiale americane.

Extinderea maximă a suprafeței înghețate din acest an a atins 14,77 milioane de kilometri pătrați, cu 880.000 de kilometri pătrați sub media anilor 1981-2010. Acest lucru înseamnă o suprafață mai mare decât a statelor americane Texas și Florida împreună, precizează Digi24.

Toamna este anotimpul în care cantitatea de gheață începe să crească, iar perioada de iarnă favorizează continuarea procesului. Cu toate acestea, fenomenul a fost întârziat pe parcursul anului 2020, la bază stând temperaturile ridicate, mult mai crescute decât ar fi normal.

Gheața se reface în momentul în care încep anotimpurile reci

Gheața din Marea Arctică depinde, în mod constant, de temperaturi. Astfel, an de an, o parte din gheață se topește pe durata lunilor de vară, atunci când sunt înregistrate temperaturi crescute.

Al doilea cel mai scăzut nivel de gheață a fost înregistrat în martie 2020, după temperaturi neobișnuit de ridicate și incendiile de vegetație din zona arctică a Siberiei, mai arată sursa citată.

Începând cu anul 1979, NASA se ocupă cu monitorizarea gheții din Arctica. Conform studiilor, s-a constatat că regiunea se încălzește de 3 ori mai repede decât orice altă zonă de pe planetă.

O altă consecință a schimbărilor climatice: modificările de temperatură au dus și continuă să ducă la încălzirea regiunii, iar, în urma unor numeroase analize, oamenii de știință spun că Arctica ar putea deveni verde.

spot_img
Latest news
știri