4.3 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Kaufland se implică în colectarea și reciclarea măștilor folosite pe timp de pandemie

Asociația „Orașul meu, culorile mele”, în colaborare cu Kaufland România, a lansat, în București, inițiativa Aruncă în siguranță, un proiect de colectare responsabilă a măștilor chirurgicale folosite pe timp de pandemie. Inițiat în luna martie 2021, prin intermediul acestui program au fost colectate, până în momentul de față, peste 71.000 de măști chirurgicale folosite.

Reprezentanți din cadrul Asociației „Orașul meu, culorile mele” afirmă că în 17 magazine deținute de Kaufland în București au fost amplasate recipiente speciale pentru colectarea acestui tip de deșeuri, care vor fi mai apoi eliminate din mediu și valorificate energetic, și anume: măștile de plastic de unică folosință, măștile FFP2 (sau N95), măștile FFP3 și măștile chirurgicale, dar care nu provin din unitățile medicale.

Partenerii implicați în inițiativa Aruncă în siguranță își propun ca în anul 2021 să ajungă la un total de un milion de măști chirurgicale colectate în rândul persoanelor din București și valorificate energetic.

Medicul Mihail Pautov, unul dintre ambasadorii proiectului, afirmă că este important să existe o discuție, la nivelul societății, cu privire la impactul pe care măștile chirurgicale aruncate la întâmplare îl are asupra sănătății noastre, a copiilor noștri și a celor din jur. Aruncarea acestora în condiții necontrolate presupune crearea unor potențiale focare de infecție cu noul Coronavirus și nu numai, a mai adăugat doctorul.

Programul de Mediu al Organizației Națiunilor Unite (UNEP) arată că aproximativ 75% din măștile chirurgicale utilizate, dar și alte deșeuri care au legătura cu pandemia de COVID-19, vor ajunge în gropile de gunoi din întreaga lume, dar și în apele râurilor, mărilor și oceanelor. În anul 2020, poluarea cu plastic ca urmare a pandemiei a devenit una dintre cele mai mari probleme de mediu la nivel global.

Numeroase ONG-uri și asociații din diferite colțuri ale lumii au ridicat în mai multe rânduri problema poluării cu diferite deșeuri în perioada de pandemie. Spre exemplu, în Indonezia, râul Cisadane a fost poluat cu deșeuri medicale, precum seringi, măști și mănuși, dar și costume de protecție utilizate de personalul medical. La nivelul țării noastre, și fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, a avut o reacție pe acest subiect, declarând că măștile chirurgicale trebuie colectate separat și să fie ori incinerate, ori reciclate la fabricile de ciment prin procesare.

Fotografie de thumbnail via Victoria News

spot_img
Latest news
știri