Primăria Municipiului Iași, Asociația Ecotic și Compania de Transport Public Iași, în colaborare cu Salubris SA în calitate de instituție principală a administrației publice locale implicată în managementul mediului, au demarat proiectul „Deșeurile electrice sunt transportate electric spre reciclare – Tramvaiul Reciclării”, începând cu ziua de joi, 1 aprilie 2021.
Conform unui comunicat de presă emis de Primăria Municipiului Iași și citat de Radio România Iași, scopul acestui demers este de a informa cetățenii cu privire la comportamentul corect față de deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) și de a oferi soluții concrete privind debarasarea acestui tip de deșeuri.
Primarul municipiului, Mihai Chirica, a declarat că ineditul proiectului constă în faptul că posesorii de aparate electrice vechi le pot lăsa în locurile special amenajate în stațiile de tramvai din Iași, de unde vor fi preluate de către partenerii de proiect. Edilul orașului a mai adăugat că mai multe puncte de colectare a deșeurilor DEEE au fost amenajate la capetele traseelor de tramvai din cartiere precum Copou, Dacia, Fortus și Canta.
Tramvaiul Reciclării va străbate cartierele din Iași pe final de săptămână, în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 09:00 și 16:00, urmând să staționeze în următoarele zone:
- Stația de tramvai Capăt Dacia, între orele 09:00 și 10:00;
- Stația de tramvai Capăt CUG, între orele 11:00 și 12:00;
- Stația de tramvai Capăt Copou, între orele 13:00 și 14:00;
- Stația de tramvai Capăt Canta, între orele 15:00 și 16:00;
Preluarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) se realizează cu ajutorul unui tramvai modificat astfel încât să se poată încărca, colecta și transporta în siguranță deșeurile către centrele de colectare din municipiul Iași.
Garnitura de tramvai utilizată în cadrul acestui proiect este formată dintr-un cuplu de tip Be 4/4, produs în anul 1961 în Elveția și adus din Berna la Iași în perioada 2003-2004. Cuplul a fost modificat astfel încât vagonul motor să fie folosit pentru educația cetățenilor, în special a copiilor, referitor la reciclare, iar remorca să fie depozitul propriu-zis pentru deșeurile colectate, menționează Asociația Metrou Ușor pe propria pagină de Facebook.
Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 70.000 de lei, din care circa 45.000 de lei reprezintă suma necesară pentru amenajarea și repunerea în funcțiune a unui tramvai din patrimoniul Companiei de Transport Public Iași. Atât Salubris SA, cât și Primăria Municipiului Iași, au transmis că își doresc să se implice activ în astfel de proiecte complexe și eficiente din punct de vedere al protecției mediului și educației cetățenilor.
Fotografie de thumbnail via Facebook / Asociația Metrou Ușor / Ștefan Alexandru