18.7 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

În ciuda obiectivelor de neutralitate a emisiilor de carbon, peste 1.000 de centrale pe bază de cărbune se află în construcție

China, India și Turcia sunt statele care au în plan construirea a noi astfel de centrale poluante

Un nou articol redactat de jurnaliștii de la Sky News arată că, în ciuda angajamentelor de reducere a poluării și a planurilor de a renunța la folosirea cărbunelui, în întreaga lume se construiesc tot mai multe centrale pe bază de cărbune.

Deși multe țări au anunțat obiective de neutralitate a emisiilor de carbon până în anii 2050, construcția acestor centrale arată că există un decalaj între retorica politică și realitatea economică

Conform datelor prezentate în articol, peste 1.000 de centrale pe bază de cărbune se află încă în funcțiune în lume, generând aproximativ 30% din energia electrică globală.

În plus, există în prezent peste 200 de centrale electrice pe bază de cărbune în construcție, majoritatea în țări precum China, India și Turcia.

Deși unele țări din Uniunea Europeană au anunțat închiderea tuturor centralelor electrice pe bază de cărbune până în anul 2030, în alte părți ale lumii, inclusiv în America de Sud și Africa, construcția de noi centrale este în creștere.

Deși energia regenerabilă devine din ce în ce mai ieftină, construcția centralelor electrice pe bază de cărbune este încă mai accesibilă pentru mulți investitori

Sky News subliniază că există o diferență semnificativă între obiectivele de mediu ale guvernelor și deciziile economice ale companiilor energetice, care sunt motivate de costuri și de nevoia de a asigura o alimentare stabilă cu energie electrică pentru o populație în creștere.

Doar o singură termocentrală pe cărbune din România respectă limitele impuse de poluare

În ceea ce privește România, Bankwatch România a anunțat în cursul acestei luni că, potrivit raportului lor intitulat ”Emisiile poluante ale termocentralelor pe cărbune – monitorizate prea puţin, prea rar” și realizat în perioada iulie 2021-iunie 2022, doar una dintre cele șapte mari instalații de ardere pe cărbune din România respectă limitele de emisii impuse.

Celelalte șase unități au înregistrat depășiri de până la patru ori ale limitelor la poluanți.

spot_img
Latest news
știri