4.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Delfinariul din Constanța, un cămin primitor pentru patru delfini și trei lei de mare ucrainieni

Delfinii Kiki, Maya, Marusia și Veterok, și leii de mare Alex, Mary și Zosya și-au găsit, în România, refugiu din calea bombardamentelor

Anul trecut, patru delfini și trei lei de mare s-au refugiat din calea războiului la delfinariul din Costanța. Acum, delfinii se lasă ghidați atât de antrenorii români, cât și de cei ucraineni. Barierele lingvistice nu prezintă niciun impediment pentru aceștia, raportează agenția de presă Reuters.

Delfinii Kiki, Maya, Marusia și Veterok, și leii de mare Alex, Mary și Zosya au găsit un cămin primitor în România, alături de antrenorii și medicii lor. Aceștia i-au însoțit, în încercarea de a îi – și a se – salva de bombardamentele din orașul Kharkiv, din estul Ucrainei. 

Delfinii și leii de mare, alungați din Kharkiv, de bombardamente

Delfinariul local din orașul ucrainean a făcut tot posibilul să-și mute delfinii și leii de mare, de îndată ce Kharkiv a început să fie bombardat de către forțele rusești, la începutul lui februarie, 2022.

Reprezentanții delfinariului au organizat mutarea lor imediată la Odesa. Acolo, aceștia au așteptat două luni. Atât a durat până au finalizat oficialii români și ucraineni procedurile necesare pentru a transfera animalele în spațiul Uniunii Europene.

Acestea au ajuns la Constanța la începutul lunii mai. Ele au stat în carantină timp de o lună, înainte de a face cunoștință cu cei doi delfini rezidenți.

Foto: Delfinariu Constanța, Facebook

Conform Reuters, paisprezece state ale Uniunii Europene au delfinarii și animale marine în captivitate. România este unul dintre ele. Delfinariul Constanța este parte componentă a unui muzeu și complex de cercetare de științe naturale amplu. Acesta era deja cămin, din 2010, pentru femelele delfini Ni Ni și Chen Chen.

Delfinariul din Constanța, bucuros să fie gazde pentru animalele ucrainiene și antrenorii și medicii acestora

„A fost o experiență nouă pentru noi și animalele noastre pentru că suntem diferiți, au două fete foarte bătrâne și foarte frumoase, iar noi avem animale foarte tinere, la început a fost o deconectare”, a spus liderul echipei ucrainene Elena Komogorova.

„Dar acum… suntem foarte buni prieteni – la fel și cu echipa noastră.”

„Acum avem mai mulți colegi… colegi ucraineni, și colegi delfini ucraineni”, a spus antrenorul român Mona Mandrescu, pentru Rueters. „Ne înțelegem foarte bine împreună, vorbim aceeași „limbă”. Este cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla cu delfinii noștri.”

Animalele au început să delecteze publicul cu numere de acrobație desfășurate împreună, la sfârșitul lunii iunie, 2022. Ei înoată cu dresorii, sar prin cercuri și echilibrează mingi. Publicul are ocazia de a avea contact îndeaproape cu leii de mare.

Foto: Delfinariu Constanța, Facebook

„Ne dorim să rămână cu noi cât mai mult timp posibil”, a declarat pentru Reuters managerul delfinariului, Iulian Călin. „Sunt oameni și delfini muncitori, și ne dorim să fie alături de noi, pentru că formăm o familie frumoasă, împreună”.

spot_img
Latest news
știri