22.2 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

60 de milioane de euro pentru prevenirea și reducerea poluării din mediul rural

Proiectul va fi implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Acesta se va desfășura pe o perioadă de cinci ani

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a semnat astăzi un acord  de împrumut cu Banca Mondială. Valoarea împrumutului este de 60 de milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru finanțarea proiectului de prevenire și reducere a poluării din spațiul rural din România. 

Consolidarea capacității României de a monitoriza poluarea din sectorul agricol este unul dintre obiectivele noului proiect. Guvernul urmărește și creșterea gradului de conștientizare referitor la impactul asupra mediului. Acesta va sprijini și adoptarea de către fermierii români a practicilor agricole durabile. Toate aceste obiective vin să sprijine obiectivul principal: acela de a reduce și preveni poluarea. 

“Agricultura rămâne o sursă principală de poluare a mediului în zonele rurale din România, afectând calitatea solului, a apei și a aerului și, în cele din urmă, sănătatea cetățenilor și a mediului înconjurător. Sectorul agricol este, de asemenea, a doua cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră din țară, împiedicând eforturile României de a-și îndeplini cu succes obiectivele de reducere a schimbărilor climatice”, a declarat Anna Akhalkatsi, manager de Țară al Băncii Mondiale în România.

Proiectul va fi implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Acesta se va desfășura pe o perioadă de cinci ani

Noul proiect va fi implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), pe o perioadă de 5 ani. Data limită de tragere a împrumutului este 30 iunie 2028. Costul total al proiectului va fi de 60 mil. EUR. Acesta va fi finanțat în proporție de 100% din împrumut.

Foto: Andrei Turca, Unsplash

Ministrul Barna a declarat că fermierii vor avea, astfel, la dispoziție o altă oportunitate de finanțare pentru prevenirea și reducerea poluării din spațiul rural. El a menționat importanța reducerii poluării cu nitrați, amoniac, pesticide și antibiotice. „Prin acest program de finanțare în valoare de 60 milioane de euro vom moderniza, printre altele, 70 de ferme care vor sta la baza unor rețele naționale de transfer de cunoștințe ce se vor implementa prin intermediul organizațiilor de fermieri,” a declarat acesta. 

Bani pentru actualizarea tehnologiilor de monitorizare a poluării

MMAP urmărește și actualizarea tehnologiilor folosite de către instituțiile publice pentru a monitoriza calitatea aerului. „Ne propunem și modernizarea instituțiilor care măsoară poluarea mediului, așa că le modernizăm mai ales prin investiții în digitalizare, echipamente de monitorizare și laboratoare,” a adăugat Ministrul. 

“E o plăcere pentru mine să pot să parafez o astfel de finanțare cu domnul ministru Barna Tánczos, amândoi fiind bine familiarizați cu domeniul rural și cu nevoia de astfel de proiecte din agricultură. Tranziția către o economie verde se face pe toate domeniile și subdomeniile aferente, iar funcția de monitorizare, așa cum o va avea Mediul aici este deosebit de importantă”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Latest news
știri