Schimbările climatice au un impact devastator și în România, se arată într-un comunicat de pe Facebook al Administrației Naționale „Apele Române”.
Reprezentanții ANAR atrag atenția asupra impactului avut de acestea într-o perioadă relativ scurtă de timp. În doar două decenii, spun aceștia, schimbările climatice au dus la alternarea condițiilor meteorologice extreme. Nu se mai pune problema unor ani secetoși, urmați de ani cu inundații, de exemplu. Ambele fenomene se manifestă, acum, în acelasi an. Mai mult, ele pot alterna de mai multe ori, pe parcursul aceluiași an.
Schimbările climatice cauzează inundațiile cu care confruntă România la momentul de față
„În ultimii 20 de ani, din cauza creșterii temperaturii globale, schimbările climatice și-au pus tot mai mult amprenta asupra evoluției fenomenelor extreme, inundații și secetă. În același an, pot alterna, la intervale relativ scurte de timp, perioadele de secetă cu cele de inundații,” se arată în comunicat.
Specialiștii de la „Apele Române” fac referire la inundațiile cu care se confruntă România, în momentul de față. Acestea se datorează precipitațiilor care au devenit tot mai dese, și care implică un volum de apă tot mai ridicat. Intensitatea acestora pot cauza daune enorme.
„Inundațiile au crescut ca frecvență și intensitate: precipitații însemnate cantitativ, înregistrate pe un areal restrâns, într-un timp foarte scurt, pot produce pagube foarte mari,” spun aceștia.
În ultimele 48 ore, cea mai mare cantitate de precipitații înregistrată a fost de peste 100 l/mp
Ultimele două zile au văzut valori ale precipitațiilor peste norme, cu cea maximă de peste 100l/mp. Reprezentanții „Apele Române” au înregistrat această valoare pe râul Locii, la stația hidrometrică Ciubești.
În momentele de față, cotele de inundație și de atenție sunt depășite la 10 stații hidrometrice. Avertizări de cod portocaliu au fost anunțate pentru râul Bârzava, la stațiile hidrometrice Gătaia și Parto. Avertizări de cod galbene au fost emise pentru mai multe râuri. Timiș este unul dintre ele, la stațiile hidrometrice Grăniceri, Cebza, Rudna și Gad. S-au înregistrat depășiri și pe Moravița (Moravița), Crasna (Domănești), Bega Veche (Pischia) și Landa Birda (Gad).
De asemnea, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a prelungit codul galben pentru încă 24 de ore pe râurile Bega Veche –în bazinul superior, Timiş – pe sectorul din aval stația hidrometrică Şag, Bârzava – pe sectorul din aval de stația hidrometrică Gătaia, Moraviţa – cursul inferior (judeţul Timiş).
„Schimbările climatice vor accentua impactul surselor de poluare asupra apelor, cu efecte negative directe atât asupra disponibilului apei, cât și asupra calității și biodiversității acvatice,” avertizează reprezentanții ANAR. Aceștia își continuă intervențiile pentru reducerea riscului de inundații, în diferite zone ale țării.