16.3 C
București
miercuri, 8 mai, 2024

Imagini greu de privit, condiții mizerabile și boală: Lagăr de animale, într-un sat din Dobrogea

Poliţia a descins în dimineaţa de joi, 3 iunie, într-un spaţiu impropriu în care sunt ţinute animale, în satul General Scărişoareanu, comuna Amzacea, judeţul Constanţa.

Oamenii legii au fost alertaţi, nu pentru prima oară, de condiţiile mizerabile în care trăiesc peste 150 câini şi pisici, precizează Adevărul.

Un real lagăr de animale: Doina Leşeschi şi soţul ei au strâns, la gospodăria lor din satul General Scărişoreanu, sute de câini și pisici. Animalele trăiesc în condiții mizere, sunt lihnite și bolnave

Realitatea stătea cu totul diferit: animalele găsite se aflau într-o stare deplorabilă. Câinii găsiți erau subnutriți și privați de tratamente pentru care s-au organizat, în repetate rânduri, campanii de donații. Animalele nu erau deparazitate, castrate sau cipate, erau ținute în spații necorespunzătoarea sau lăsate de izbeliște, prin sat și câmp.

Foto: Adevărul

Acolo este un lagăr“, au spus îngroziţi veterinarii care au mers în aprilie la curtea Spike, să vadă ce se întâmplă cu animalele.   

Iubitorii animalelor o au de mult în vizor pe Leşeschi, care şi-a denumit ocupaţia ca fiind „Asociaţia Spike-Refugiul Animalelor“. Practic, în numele acestui adăpost particular, femeia cerea donaţii şi ajutoare pentru animalele din ogradă.

Atenţie, iubitorii de animale au sesizat, însă, care este situaţia de fapt. Ei postează mesaje pe toate canalele de comunicare, informând opinia publică despre dezastrul de la Spike. Joi, activişti ONG pentru drepturile animalelor (de la Negri’s Place Dog Rescue, Asociaţia Noroc, Asociaţia Ozzy House, Save The Dogs Cernavodă), împreună cu medici veterinari şi poliţişti, au mers la Spike să salveze câinii şi pisicile suferinde, mai arată sursa citată.  

Realitatea: peste 150 animale (100 câini şi 50 pisici), găsite murdare, flămânde, fără blană, cu ghearele smulse. Animalele erau ținute în cuşti prea mici

La mijlocul lui aprilie a mai fost o astfel de verificare acasă la familia Leşeschi, dar atunci poliţiştii doar s-au mărginit în a constata şi a evalua situaţia de la faţa locului. Şi atunci, ca acum, cuplul Leşeschi s-a împotrivit acţiunii de control, dar de data aceasta, a existat un ordin de ridicare a animalelor, care a şi fost pus în aplicare.  

Foto: Adevărul

Astăzi, 3 iunie a.c., poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor, cu sprijinul celor din cadrul Serviciului Ordine Publică şi Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au desfăşurat o percheziţie domiciliară la adresa unor persoane despre care există informaţii că ar deţine un adăpost improvizat pentru animale, în comuna Amzacea din judeţul Constanţa.   

În cadrul acţiunii, medicii veterinari au evaluat starea de sănătate a animalelor, rezultând faptul că acestea sunt ţinute în condiţii improprii.   

Poliţiştii constănţeni au emis un ordin de plasare a animalelor în adăposturi specializate, urmând ca aproximativ 150 de câini şi pisici să fie evaluate“, a transmis Poliţia Constanţa.

Un lagăr care există de mai bine de 20 de ani

De asemenea, oamenii legii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de schingiuirea şi maltratarea animalelor.  

Asociaţia Spike există de 20 ani. Niciodată nu au avut ţarcuri, cuşti, câini castraţi sau trataţi. Mâncarea mereu a fost la limită sau deloc, practic este o luptă pentru supravieţuire între câini. Toţi câinii sunt bolnavi şi cei mai multi au râie, demodex, tumori sticker (fiind un adevărat focar de infecţie, ce poate afecta inclusiv comunitatea). Din păcate, dacă asociaţia Spike nu este dizolvată sau nu se iau măsuri drastice, „povestea” se va repeta“, spune echipa de salvare a animalelor care a făcut plângeri la Poliţie la adresa lui Spike.

spot_img
Latest news
știri