15 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Distrugerea barajului de la Nova Kakhovka „pune mii de civili în pericol și provoacă daune grave mediului,” conform NATO

Cel puțin 16.000 de persoane sunt expuse riscului de inundații, a declarat un guvernator ucrainean

Evacuări în masă au loc în regiunea ucraineană Herson, după ce un baraj important a fost grav avariat. Armata ucraineană acuză forțele ruse că au aruncat în aer barajul din orașul Nova Kakhovka. Moscova, care are sub ocupație regiunea, neagă acest lucru, și învinuiește Ucraina pentru atac, arată BBC News. Barajul este de importanță vitală pentru centrala hidroelectrică din regiune, dar și pentru centrala nucleară de la Zaporije.

Primele știri cu privire la un un potential atac asupra barajului de la hidrocentrala de pe râul Dnipro au început să apară în dimineața zilei de marți, 06 iunie. Au existat temeri cu privire la inundații de proporții, care ar fi putut afecta mii de locuințe.

Din păcate, acestea s-au adeverit. Cel puțin opt așezări diferite din regiunea Herson sunt deja inundate, conform unui oficial militar local, citat de BBC. În districtul Nova Kakhovka a fost declarată stare de urgență, potrivit presei de stat rusești.

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a declarat că Rusia este responsabilă pentru atac. Distrugerea infrastructurii civile este o „crimă de război,” a precizat acesta

Versiunea atacului de către Rusia este cea mai plauzibilă, în contextul actual dat, conform BBC. Rusia s-ar fi temut că Ucraina va folosi barajul pentru a muta trupe de cealaltă parte a râului, ca parte a contra-ofensivei care are loc.

Un oficial local rus a spus că doar partea superioară a centralei a fost distrusă de bombardamente, nu și barajul în sine, și a dat vina pentru atac pe Ucraina.

Imaginile obținute prin satelit și din alte surse de la fața locului arată o realitate cu totul diferită. Pe străzile indundate ale orașului Nova Kakhovka, lebedele se simt ca la ele acasă.

Foto: Gmaps

Ucraina spune că centrala nucleară Zaporije este în pericol, relatează Paul Adams, corespondentul BBC în Ucraina

Distrugerea barajului poate avea consecințe grave. Este foarte probabil ca un canal vital, care care pornește la Nova Khakovka, și transportă apă de la Nipru, în Crimeea ocupată de ruși, să fie afectat.

Mai mult, ar putea fi afectată și funcționarea centralei nucleare de la Zaporije, care se află pe malul Niprului, la aproximativ 160 km în amonte.

Într-o declarație din această dimineață, Andri Yermak, șeful biroului președintelui Zelensky, a declarat că Rusia va fi responsabilă pentru privarea poporului Crimeei de apă potabilă. Acesta a adăgat că acțiunile Rusiei „reprezintă o amenințare pentru ZNPP” (centrala nucleară Zaporizhzhia).

Barajul Nova Kakhovka furnizează Zaporijei, cea mai mare centrală atomică din Europa, apă de răcire.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că monitorizează situația din Zaporije îndeaproape. Momentan, experții ONU au declarat că nu au văzut „niciun risc imediat de securitate nucleară.”

Secretarul General al NATO, Generalul Jens Stoltenberg, a mai declarat și că distrugerea „revoltătoare” a barajului Kakhovka a arătat „brutalitatea războiului Rusiei în Ucraina,” conform BBC News.

Latest news
știri