18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Comisia Europeană solicită României să stabilească o rețea funcțională de monitorizare a calității aerului

România, la un pas de infringement pentru că nu monitorizează în mod satisfăcător poluarea aerului

Joi, 1 iunie 2023, Comisia Europeană (CE) a decis să trimită României un aviz motivat (INFR(2017)2024) pentru nerespectarea sistemică a monitorizării poluării aerului, se arată într-un comunicat al acesteia. Prevederile legislației UE privind calitatea aerului înconjurător impun acțiuni clare prin care să fie monitorizată calitatea aerului. Astfel, conform cerințelor prevăzute în Directiva 2004/107/CE și Directiva 2008/50/CE, statele membre trebuie să înființeze o rețea de monitorizare pentru a evalua calitatea aerului înconjurător în ceea ce privește diferiții poluanți.

„Implementarea deplină a standardelor de calitate a aerului consacrate în legislația UE este esențială pentru a proteja în mod eficient sănătatea umană și pentru a proteja mediul natural. European Green Deal, cu ambiția sa Zero Pollution, pune accent pe reducerea poluării aerului, care se numără printre factorii cheie care afectează sănătatea umană,” se arată în comunicatul CE.

Foto: Christian Lue, Unsplash

Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere, în iunie 2017. Aceasta a fost urmată de o scrisoare de punere în întârziere suplimentară, în iulie 2019. România a efectuat o revizuire a rețelei sale de monitorizare a calității aerului, afirmă CE. Totuși, conform acesteia, rămân încă multe lacune în ceea ce privește numărul și tipul adecvat de puncte de prelevare de măsurare a calității aerului. Aceste deficiențe echivalează, astfel, cu o nerespectare sistemică a obligațiilor de monitorizare a poluării aerului, spun experții CE.

Prin urmare, Comisia a decis să trimită un aviz motivat României. Guvernul are, acum, două luni la dispoziție pentru a răspunde și lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

spot_img
Latest news
știri