Reprezentantul Special al Președintelui SUA pe Probleme Climatice, John Kerry, se va afla, miercuri, 6 septembrie 2023, în România, anunță Departamentul de Stat al SUA. Kerry va participa la a VIII-a ediție a Summitului „Inițiativa celor Trei Mări”, desfășurat la Palatul Cotroceni. Acesta este axat pe dezvoltarea conexiunilor de transport, energie și infrastructură digitală între națiunile europene situate între Marea Baltică, Adriatică și Neagră.
„El va sublinia modul în care o tranziție accelerată la energie curată întărește securitatea energetică și reziliența în Europa Centrală și de Est. El va sublinia, de asemenea, promisiunea unor tehnologii nucleare noi, sigure și sigure, inclusiv rolul de lider al României în construirea primului reactor modular mic (SMR) din Europa,” se arată în comunicatul Departamentului de Stat american.
Vizită la Centrul E2
Tot astăzi, conform Ambasadei SUA, acesta va vizita Centrul E2, primul de acest fel din Europa, din cadrul Facultății de Energetică a Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București. Acesta face parte din programul U.S. Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST) (Infrastructura fundamentală din SUA pentru utilizarea responsabilă a tehnologiei reactoarelor modulare mici)
John Kerry va fi însoțit de Asistentul Secretarului de stat pentru resurse energetice Geoffrey Pyatt și Președintele Băncii de Export-Import a SUA (EXIM) Reta Jo Lewis.
Între SUA și România există un parteneriat strategic în domeniul energiei nucleare și al cooperării pentru implementarea tehnologiei SMR
Acesta are menirea de a ajuta România să implementeze strategii de decarbonare, dar și să își asigure securitatea energetică și accesul la energie curată și sigură.
Ambasada SUA informează că John Kerry va anunța, în cadrul unui eveniment de presă, câștigătorii competiției de proiecte care au concurat pentru a participa la Proiectul Phoenix, și a fi sprijiniți pentru în desfășurarea unor studii de fezabilitate asupra tranziției de la utilizarea cărbunelui la soluții energetice mai curate – în acest caz, construcția de reactoare modulare mici.