16 C
București
joi, 2 mai, 2024

Listele cu instalatorii validați în cadrul programului Casa Verde au fost publicate

Sesiunea are un buget total de aproape 2 miliarde lei

Administratia Fondului pentru Mediu a publicat astăzi, miercuri, 6 septembrie 2023, listele cu instalatorii validați în cadrul programului CasaVerde. Anunțul a fost făcut de Ministerul Mediului, prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook.

Astfel, începând de azi, persoanele fizice și unitățile de cult vor putea selecta din aplicația informatică unul dintre cei 515 instalatori validați pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice.

Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape 2 miliarde lei. Dintre aceștia, peste 1,7 miliarde de lei a fost alocat persoanelor fizice, iar unitățile de cult au avut la dispoziție 17,5 milioane lei.

„În acest an, acordăm o atenție deosebită zonei de eficiență energetică, Programul Casa Verde Fotovoltaice având un buget de aproape 2 miliarde de lei, dublu față de sesiunea precedentă. Ne dorim ca toți cei 87.500 de solicitanți care au aplicat anul acesta să devină prosumatori în cel mai scurt timp. Apreciez interesul deosebit manifestat pentru accesarea acestui program, din partea persoanelor fizice și a unităților de cult. Organizarea pe regiuni a fost o idee excelentă care a contribuit esențial la succesul programului. Acesta e un program care va continua și în anii următori, astfel încât să avem astfel de surse de energie verde pe cât mai multe case”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Cum funcționează sistemul?

În primă fază, solicitantul selectează un instalator. În termen de maximum 30 de zile de la această dată, instalatorul analizează documentele încărcate de solicitant, conform procedurii de analiză. Apoi, acesta selectează în aplicaţie solicitanţii eligibili.

#AFM generează, prin intermediul aplicaţiei, listele cuprinzând proiectele solicitanţilor eligibili. După publicarea pe site-ul AFM a listei solicitanților aprobați, instalatorul va putea începe montarea panourilor fotovoltaice.

Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la aprobarea proiectului. În acest termen, trebuie atât să fie realizată instalaţia, cât și să se obţină certificatul de racordare.

Selectarea de solicitant a unui instalator validat, efectuarea analizei de instalator a documentelor încărcate de solicitant și aprobarea de instalator a solicitanţilor eligibili se pot parcurge în termen de maximum 90 de zile, începând de astăzi, 6 septembrie 2023.

Finanțarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanțată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența până la valoarea totală a facturii se suportă de beneficiar din surse financiare proprii.

Lista cu instalatorii validați poate fi accesată la următorul link: https://shorturl.at/CNQX3

Latest news
știri