19.6 C
București
joi, 16 mai, 2024

Preşedinta Comisiei Europene, îngrijorată de numărul ”prea mare” al haitelor de lupi din Europa

Deși populația de lupi a scăzut semnificativ din cauza vânătorii excesive și a pierderii habitatului, Ursula von der Leyen consideră că este nevoie de măsuri care să reducă numărul lupilor din UE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a tras luni un semnal de alarmă faţă de ”pericolul real” al haitelor de lupi în Uniunea Europeană.

Mai mult, aceasta a anunțat o posibilă revizuire a statutului de protecţie de care beneficiază acest animal.

Deși lupii sunt animale esențiale pentru ecosisteme și, de-a lungul secolelor, au devenit simboluri ale naturii sălbatice și a echilibrului în natură, Preşedinta Comisiei Europene consideră că lupii reprezintă ”un real pericol”

Concentrarea haitelor de lupi în unele regiuni europene a devenit un pericol real pentru animale şi, eventual, şi pentru oameni. Invit autorităţile locale şi naţionale să ia măsuri atunci când este necesar. Într-adevăr, legislaţia actuală a UE le permite deja să facă acest lucru”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează AFP, potrivit Radio Eco Natura.

Comisia Europeană a solicitat comunităților locale, cercetătorilor și tuturor părților interesate să furnizeze date actualizate privind populația de lupi și impactul acestora până la 22 septembrie 2023

Pe baza acestor date, Comisia va decide cu privire la o propunere de modificare, dacă este cazul, a statutului de protecție al lupilor în cadrul UE și de actualizare a cadrului legal pentru a introduce, dacă este necesar, o mai mare flexibilitate, având în vedere evoluția acestei specii.

Această măsură va completa posibilitățile actuale prevăzute de legislația UE, permițând autorităților locale și naționale să ia măsuri acolo unde este necesar și să beneficieze de finanțare semnificativă din partea UE pentru aceste acțiuni.

spot_img
Latest news
știri